Sveatoslav Mihalache: „Exploziile” de pe piața valutară se vor repeta

Sveatoslav Mihalache: „Exploziile” de pe piața valutară se vor repeta

Expertul în domeniul financiar, doctor în economie Sveatoslav Mihalache afirmă că oscilațiile și panica de pe piața valutară la care am asistat recent se vor repeta și vor avea efecte și mai devastatoare. Guvernul nou ales este prea slab pentru a schimba cardinal situația.

Cu două săptămâni în urmă atunci când Guvernul Lencă a fost respins de majoritatea parlamentară a urmat o explozie pe piața valutară sub formă de panică la casele de schimb valutar și băncile comerciale. Atunci dolarul a atins cota de 25 lei, de la 18-19 lei, iar euro de la aproximativ 20 de lei a atins cifra de 30 lei.

În aceste condiții Banca Națională ia decizia de a mări rata de baza, fiindcă nu mai avea posibilitatea de a face intervenții directe (vânzare de valută), din cauza că rezervele valutare au atins cota critică și ei nu mai ai dreptul să se atingă de rezervele valutare. Majorarea ratei de bază și numirea noului Guvern în fruntea cu Chiril Gaburici, au fost doi factori prin care s-a încercat stabilizarea situației.

Totuși acest Guvern este mai puțin proeuropean fiind influențat de votul comuniștilor. Orice proiect de lege înaintat ar putea fi respins de partidul comunist sau cel socialist. Numirea noului Guvern a avut mai mult un efect psihologic pentru populație.

Unele surse media care sunt sub tutela elitei politice au trâmbițat agresiv și au creat un trend în rândurile populației pentru a vinde valută. În final s-a obținut un efect de apreciere a leului, care nu a avut nici un fundament economic și politic.

Guvernul nou ales și elita politică, în prezent, nu au nici o credibilitate în rândurile organizațiilor internaționale. Pentru a crea credibilitate acesta va trebui să demonstreze prin reforme că este împotriva a corupției și este pentru o legislație europeană. Astfel probabilitatea ca FMI să semneze un memorandum până la sfârșitul lunii martie a acestui an este puțin probabil.

Domnul Gaburici s-a întâlnit cu reprezentantul Băncii Mondiale, care a procedat foarte diplomatic și nu a declarat nimic negativ. Totuși instituția internațională are nevoie de rezultate și nu de vorbe în vânt.

Consider că situația politică creată este foarte slabă pentru a schimba cardinal situația economică din țară, precum și cea de pe piața valutară.

Situația din sectorul bancar nu s-a ameliorat, triada (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank) continuă să aibă probleme. Aici Banca Națională are doar două soluții: să ridice licențele la cele trei bănci, ceea ce va provoca tulburări sociale, fiindcă unele persoane care dețin active la aceste bănci vor avea pierderi.

A doua opțiune este continuarea finanțării a celor trei bănci. După estimările mele mai sunt necesare încă 7-8 miliarde de lei. Fapt ce va duce la o nouă explozie, care va duce la fluctuații semnificative pe piața valutară. Oscilațiile valutare la care am asistat recent este doar un început.

Fluctuațiile care vor urma vor avea o amplitudine mult mai mare. Banca Națională va fi nevoită să mărească din nou rata de bază cu încă câteva puncte procentuale. Ca efect dobânzile la credite vor fi mai mari decât 30%, iar agenții economici vor avea de suferit foarte mult.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.