În plus la asistență, a afirmat Michalko, UE oferă Chişinăului susținere pentru reforme și standarde care deschid Europa și piața globală pentru produsele din Republica Moldova. „Deci, noi susținem, dacă doriți, și un software de calitate care, dacă este folosit, este sursă de modernizare a țării la nivel de primă ligă în ceea ce privește standardele globale”, a spus ambasadorul.
Peter Michalko a amintit că în exercițiul bugetar 2014-2020 Uniunea Europeană oferă Republica Moldova, doar în programe bilaterale, între 610 și 740 de milioane de euro, sume nerambursabile. În plus, multe zeci de milioane vin prin programe regionale pentru Parteneriatul Estic, pentru țările din regiunea dunăreană și cea a Mării Negre. „Sume importante vin și prin programe transfrontaliere cu România, care este sursa a multe milioane de euro care pot fi folosite pentru infrastructură. Aceste lucruri nu sunt comparabile, pentru că vorbim aici despre granturi”, a spus ambasadorul Michalko.
Amintim că miercuri seara, la revenirea din vizita oficială de la Moscova, premierul Ion Chicu a anunțat că a ajuns la un acord de principiu cu partea rusă privind acordarea unui credit de 500 de milioane de dolari pentru Republica Moldova care vor fi direcționați pentru proiecte de infrastructură. Mai exact - pentru construirea de drumuri.
De cealaltă parte, viceprim-ministru rus Dmitri Kozak afirmă că condițiile de creditare convenite în urma vizitei lui Ion Chicu la Moscova, trebuie bine cântărite. Potrivit oficialului rus, R.Moldova trebuie să prezinte detaliat solicitarea așa încât să se asigure că banii vor fi rambursați la timp.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.