Ce consecințe poate avea întreruperea tratamentului antiretroviral la persoanele HIV pozitive

Ce consecințe poate avea întreruperea tratamentului antiretroviral la persoanele HIV pozitive

Infecția cu HIV poate afecta toate categoriile de vârstă, iar copii nu sunt o excepție. În prezent nu există nicio tehnologie pentru tratarea definitivă a virusului, dar poate fi menținută sub control cu ajutorul medicamentelor antiretrovirale. Stoparea tratamentului, însă, poate avea consecințe grave pentru pacienți.

Tratamentul antiretroviral poate prelungi viața, reduce încărcătura virală și stopa infecțiile oportuniste. Astfel, monitorizarea tratamentului este indicată pentru a preveni dezvoltarea complicațiilor și a spori calitatea vieții, inclusiv a copiilor infectați cu HIV.

Specialiștii susțin că întreruperea tratamentului nu este recomandată. Tatiana Cotelnic, de la Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate a menționat că nu există cazuri în care medicii indică stoparea tratamentului. „Există situații în care se intervine în tratament pentru a schimba anumite medicamente, dar în urma întreruperii tratamentului, în special la copii, riscul de a li se înrăutăți starea de sănătate, este mai mare decât la adulți. Copii sunt în proces de creștere și aceasta duce la o predispunerea ridicată de îmbolnăvire de alte maladii”, afirmă Tatiana Cotelnic.

În cazul femeilor însărcinate infectate cu HIV, riscul de îmbolnăvire al fătului este sub 2% dacă mama ia un tratament continuu și de 20-45% în cazul în care aceasta refuză medicamentele. Testul SIDA se face gratuit pentru viitoarele mame în oficiile medicale. Valentina Creciun, asistentă medicală susține că „în fiecare oficiu medical au loc instruiri speciale pentru asistente în vederea efectuării testelor pentru femeile însărcinate, în momentul în care sunt luate la evidența medicului de familie”.

„Acesta se repetă de două ori în timpul sarcinii, iar datele se păstrează într-un registru special, păstrat în instituții”, mai adaugă asistenta medicală.

„Mamele infectate cu HIV nu-și pot alăpta copiii, deoarece laptele matern conține o încărcătura virală. Transmiterea virusului de la mama la făt poate fi testată după 18 luni de viață, dar inițial copilului i se administrează un tratament profilactic pentru 28 de zile”, precizează Tatiana Cotelnic.

În vederea minimizării consecințelor virusului HIV/SIDA și infecțiilor cu transmitere sexuală, dar și asigurarea îngrijirii și sprijinirii persoanelor infectate, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat Programul național de prevenire și control al infecțiilor pentru anii 2016-2020. Acesta prevede identificarea și diagnosticarea persoanelor infectate, înrolarea lor în tratament și reducerea transmiterii, în special în populațiile cheie, precum și a mortalității asociate cu SIDA.

La 1 ianuarie 2019, în țara noastră trăiau peste 9.000 de persoane infectate cu virusul HIV. Numărul lor a scăzut, în comparație cu anul 2018, iar circa 2/3 din aceștia se află actualmente în Terapie Antiretrovirală.

În anul 2018, la nivel global au înregistrate 37,9 de milioane de persoane infectate cu HIV, 36,2 milioane dintre acestea fiind adulți și 1,7 milioane – copii. Ziua mondială de combatere SIDA este marcată anual la 1 decembrie, iar anul acesta este însoțită de sloganul „E ÎN PUTEREA TA!", din cadrul campaniei sociale ,,E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.