
Deputații au votat modificările la legea cu privire la CSM. Popșoi: „Nimeni n-a ascultat proiectul”
Parlamentul a aprobat, în ambele lecturi, un proiect de modificare a Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) promovat rapid de ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi și prezentat doar cu o zi înainte de Guvern. Ca și în cazul bugetului de stat, ACUM s-a abținut de la vot.
・
Conform proiectului, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va fi suplinit cu doi membri din rândul profesorilor de drept titulari, ce urmează a fi aleși de către Ministerul Justiției prin concurs public, și un membru din rândul judecătorilor.
Numărul membrilor CSM va fi extins de la 12 la 15. „Suplinirea se impune în vederea excluderii incidentelor la întrunirea cvorumului pentru examinarea unor chestiuni privind cariera judecătorilor”, se arată în proiect.De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor. Astfel, patru membri urmează a fi selectați din rândul judecătorilor care activează la nivelul de prima instanță, doi membri – din rândul judecătorilor care activează la nivelul instanței de apel și un membru – din rândul judecătorilor Curții Supreme de Justiție.Proiectul mai prevede că în calitate de președinte al CSM urmează a fi ales unul dintre membrii săi din rândul membrilor judecători ai Consiliului. Totodată, în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, interimatul funcției va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.O altă modificare reglementează condițiile pe care candidatul trebuie să le întrunească pentru a putea fi ales ca membru al CSM din rândul judecătorilor. Magistrații trebuie să aibă o vechime în funcția de judecător de cel puțin trei ani, la ultima evaluare trebuie să fi obținut calificativul ”foarte bine” și să nu fi fost sancționat disciplinar în ultimii 3 ani. De asemenea, candidații urmează să prezinte pe lângă CV și scrisoarea de motivare, proiectul privind principalele obiective pe care le va urmări în cazul alegerii în calitate de membru al CSM.
Proiectul a fost criticat de ACUM. „Nimeni nu a citit documentul, acum nimeni nu a ascultat proiectul, iar acum se pare că se vrea capturarea CSM-ului de către oamenii lui Dodon”, a comentat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, deputat PAS.
Într-un final, proiectul a fost susținut cu voturile PSRM și PDM.
Precizăm că, în debutul ședinței Guvernul din 4 decembrie, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a cerut includerea pe ordinea de zi a proiectului ce prevede modificarea Legii cu privire la CSM.
„Tot circul ăsta nu e altceva decât un PR ieftin, de prost gust”, a spus ex-ministra Justiției, Olesea Stamate, la scurt timp. Asta în contextul în care proiectul este asemănător cu cel aprobat deja de Guvernul Sandu în octombrie 2019, urmând să fie votat de Parlament.Ulterior, Nagacevschi a recunoscut că nu a consultat proiectul cu privire la CSM cu membrii insttuției vizate. „Am uitat de dânșii, sincer”, a explicat ministrul.