Noua conducere „Air Moldova” a întors, într-un an, 83% din datoriile firmei înainte de privatizare. Concluziile auditului Curții de Conturi

Noua conducere „Air Moldova” a întors, într-un an, 83% din datoriile firmei înainte de privatizare. Concluziile auditului Curții de Conturi

Activitatea întreprinderii „Air Moldova”, dar și modul în care aceasta a fost privatizată, a fost subiectul unui audit al Curții de Conturi. Astfel, conform raportului, noua conducere a companiei a reușit, într-un an, să întoarcă peste 80% din datoriile de peste un miliard de lei acumulate de firmă înainte de privatizate. Auditorii însă nu au lăudat compania, întrucât au descoperit o serie de nereguli.

Curtea de Conturi relevă că, în decursul unui an, noul management „Air Moldova” a asigurat achitarea a 83 % din datoriile de 1 mld. 122 mil. lei înregistrate la momentul semnării contractului, din resursele activității financiare, fără contribuția nemijlocită a cumpărătorului.

Cifra a trezit nedumerirea președintelui Curții de Conturi, Marian Lupu. „Ce au făcut până atunci gestionarii „Air Moldova” numiți de stat, în decursul a zece ani, încât au reușit să acumuleze atâtea datorii și nu le-au putut întoarce?”, a întrebat Lupu.

Publicitate

Totuși, oferind o notă procesului de privatizare, auditorii au constatat și o serie de nereguli.

Curtea de Conturi a constatat că modul de gestionare a „Air Moldova” „nu a contribuit la administrarea coerentă și corespunzătoare a companiei aeriene”, ci „au afectat stabilitatea financiară a întreprinderii, determinând îndatorarea acesteia și direcționarea către faliment”.

Ca urmare a activităților de audit desfășurate s-a stabilit că procesul de privatizare a fost realizat cu abateri de la norme. În plus, prețul bunului expus la privatizare nu reprezintă prețul real de piață, care urma a fi obținut de către stat.

La rândul său, firma „Civil Aviation Group”, cea care a privatizat „Air Moldova”, avea fondatori fără experiență demonstrată în activitatea aeronautică.

Auditul a constatat că procesul a fost unul grăbit, iar asta i-a făcut pe evaluatori să aibă suspiciuni privind respectarea în deplinătate a tuturor celor trei principii ale procesului de privatizare: eficiență, transparență și legalitate.

Potrivit versiunii oficiale, „Air Moldova” a fost scoasă la vânzare pentru a evita falimentul companiei. Pe 12 septembrie a fost anunțat că șeful Air Moldova, Iulian Scorpan, a plecat din fruntea companiei. Reprezentanții Air Moldova au refuzat să spună motivele plecării lui Scorpan și nu ne-au precizat dacă acesta a demisionat sau a fost demis din funcție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal