Curtea de Conturi relevă că, în decursul unui an, noul management „Air Moldova” a asigurat achitarea a 83 % din datoriile de 1 mld. 122 mil. lei înregistrate la momentul semnării contractului, din resursele activității financiare, fără contribuția nemijlocită a cumpărătorului.

Cifra a trezit nedumerirea președintelui Curții de Conturi, Marian Lupu. „Ce au făcut până atunci gestionarii „Air Moldova” numiți de stat, în decursul a zece ani, încât au reușit să acumuleze atâtea datorii și nu le-au putut întoarce?”, a întrebat Lupu.

Totuși, oferind o notă procesului de privatizare, auditorii au constatat și o serie de nereguli.

Curtea de Conturi a constatat că modul de gestionare a „Air Moldova” „nu a contribuit la administrarea coerentă și corespunzătoare a companiei aeriene”, ci „au afectat stabilitatea financiară a întreprinderii, determinând îndatorarea acesteia și direcționarea către faliment”.

Ca urmare a activităților de audit desfășurate s-a stabilit că procesul de privatizare a fost realizat cu abateri de la norme. În plus, prețul bunului expus la privatizare nu reprezintă prețul real de piață, care urma a fi obținut de către stat.

La rândul său, firma „Civil Aviation Group”, cea care a privatizat „Air Moldova”, avea fondatori fără experiență demonstrată în activitatea aeronautică.

Auditul a constatat că procesul a fost unul grăbit, iar asta i-a făcut pe evaluatori să aibă suspiciuni privind respectarea în deplinătate a tuturor celor trei principii ale procesului de privatizare: eficiență, transparență și legalitate.


Potrivit versiunii oficiale, „Air Moldova” a fost scoasă la vânzare pentru a evita falimentul companiei. Pe 12 septembrie a fost anunțat că șeful Air Moldova, Iulian Scorpan, a plecat din fruntea companiei. Reprezentanții Air Moldova au refuzat să spună motivele plecării lui Scorpan și nu ne-au precizat dacă acesta a demisionat sau a fost demis din funcție. 

Scriem pentru tine. Vrei să ne susții? Sprijinul cititorilor noștri este esențial pentru a putea face în continuare jurnalism independent, iar noi vrem să continuăm cu același curaj și dedicație. Susține redacția AGORA cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon. Îți mulțumim!