
„La ce bun servește avizul nostru, dacă schimbați legea în Parlament?”. Nedumerirea președintelui Comisiei de la Veneția cu privire la modificarea legii CSM
Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, s-a arătat nedumerit la ce bun Ministerul Justiției, condus de fostul jurist PSRM Fadei Nagacevschi, solicită instituției un aviz despre modificarea legii cu privire la CSM, dacă amendamentele urmează să fie votată astăzi de Parlament. Buquicchio a stăruit asupra faptului că R. Moldova are nevoie de o reformă a justiției globală, transparentă și bine-gândită.
・
„Azi dimineață, ministrul Justiției ne-a prezentat o cerere de aviz în privința legii cu privire la CSM. Vom emite acest aviz în procedură de urgență, veți avea acest aviz înainte de finele lui ianuarie. Totuși, am fost surprins că acest proiect urmează să fie adoptat astăzi de Parlament, și m-am întrebat la ce mai servește un aviz al Comisiei de la Veneția. Ministrul m-a asigurat că acest aviz este la fel de important pentru că va fi luat în considerare pentru ameliorarea legii ce va fi adoptată astăzi”, a spus Buquicchio.
Președintele Comisiei de la Veneția a mai subliniat că R.Moldova are nevoie de o reformă serioasă a justiției.
„Sunt și mai conștient că ceea ce îi trebuie Moldovei e o reformă de calitate, iar pentru asta e nevoie de timpul necesar. Respectiv trebuie să avansăm fără a pierde timp, dar și fără a ne pripi. E important ca această reformă să fie globală, corectă. Eu vă invit să evitați să legiuiți pe bucăți. Știu că chibzuiți o reformă globală și vă încurajez să o faceți tot așa. O altă chestiune la care țin e ca această reformă să fie discutată constant cu toți actorii vizați. Când vorbesc despre actori mă refer și la societatea civilă. Reforma trebuie să fie efectuată cu transparență. Dialogul trebuie să se facă direct și nu prin intermediul mass-media”, a îndemnat Gianni Buquicchio.
La rândul său, ministrul Fadei Nagacevschi a punctat că a „avut opinii și viziuni diferite” în discuția cu Buquicchio.
„Însă pentru noi opinia domnului Buquicchio contează foarte mult și vom ține cont de tot ce ne spune el în reformarea sistemului judecătoresc. Sper că prezența lui în Moldova va clarifica problemele dintre CSM și judecători. Pentru a face o reformăm stabilă, avem nevoie de un consens politic clar și ca puterea judecătorească să înțeleagă necesitatea acestei reforme și să participe la reformă, să nu se simtă excluși de la proces și să nu creadă că reforma le este impusă. Vom avea o comunicare foarte intensă cu Comisia de la Veneția pentru a ne asigura că totul se face calitativ în R. Moldova și că politicul nu acționează în condiții obscure, ci în interesul țării. Toți trebuie să înțeleagă: când vorbim despre reforma justiției, asta nu este un element electoral”, a punctat Nagacevschi.
Precizăm că Parlamentul examinează un proiect al Ministerului Justiției privind modificarea Legii cu privire la CSM care prevede inclusiv majorarea numărului de membri ai Consiliului de la 12 la 15, dintre care doi profesori titulari și un judecător.
Citește și: Deputații au votat modificările la legea cu privire la CSM. Popșoi: „Nimeni n-a ascultat proiectul”
Documentul stabilește și unele schimbării ale procedurii de alegere a membrilor CSM la Adunarea Generală a Judecătorilor, dar și prevede că președintele instituției poate fi ales doar din rândul membrilor CSM care dețin și calitatea de judecător.