Întreprinderea nu este, din punct de vedere al șefului statului, o sferă de interes pentru altcineva decât businesmanii.
„Consider că statul trebuie să mențină toate activele strategice în proprietate. Ce înseamnă acest lucru? Calea Ferată, Moldtelecom, rețelele energetice, tot ce este strategic, chiar în condițiile economiei de stat, trebuie să fie proprietatea statului. În toate țările aceste active nu sunt transmise investitorilor privați. Acolo unde businessul activează, nu are ce căuta statul. Ce are statul cu strângerea metalolomului? Și această întreprindere care a fost monopolistă mai mulți ani, am liberalizat piața. Piața este liberă. Începînd cu sfârșitul anului trecut, practic, orice companie poate să o privatizeze. Cel mai bine, prin licitație, cu ciocanul, cine dă mai mult”, acela o ia.
Mai mult, Dodon consideră că în timpul apropiat, nimeni nu se va grăbi să privatizeze Metalferos.
„Nu se va găsi cineva care să o cumpere acum repede. Trebuie de investigat ce s-a întâmplat până acum”, a mai spus președintele.
Amintim că în 27 ianuarie, Premierul Ion Chicu a anunțat că întreprinderea „Metalferos” urmează să fie scoasă la privatizare. „Cu un monopol în țară mai puțin. Cu o durere de cap mai puțină”, a scris Chicu pe pagina sa de Facebook.
În replică, mai multe important figuri din politica R. Moldova au venit cu reacții. Unii au susținut că privatizarea întreprinderii ar aduce beneficii atât celor care îi vor fi stăpâni, cât și statului, alții consideră că guvernul vrea să acopere o parte din gaura bugetară prin vânzarea proprietății statului.
Amintim că de-a lungul anilor, la „Metalferos” au existat multiple acuzații de evaziune fiscală și spălări de bani. Dosarele penale care au vizat întreprinderea în care statul deține acțiuni au ajuns de fiecare dată pe linie moartă.
În 2017, Anticorupție scria că directorul financiar al întreprinderii, Serghei Catană, ar fi nașul de cununie al lui Dodon.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.