Dodon anunță despre votarea unei legi care ar urma să reducă din plata datoriei miliardului furat, pusă pe umerii cetățenilor

Dodon anunță despre votarea unei legi care ar urma să reducă din plata datoriei miliardului furat, pusă pe umerii cetățenilor

În luna februarie, se va vota o lege prin care ar urma să fie redusă datoria pe care cetățenii o achită pentru miliarul furat. O spune șeful statului, Igor Dodon, în vlogul său săptămânal, „Președintele Răspunde”.

În video-ul său, Dodon anunță că a găsit „o formulă prin care să compensăm cheltuielile pentru recuperarea miliardului nu din contul cetățenilor, dar din alte surse”.

„Ce înseamnă asta? În curând, săptămâna viitoare, va fi aprobată o lege prin care acea datorie de 20 și ceva de miliarde de lei se va reduce cel puțin cu cinci-șase miliarde de lei. Dacă din contul cetățenilor, până acum, se achitau circa 500-600 de milioane de lei, acum cel puțin vom reuși să reducem această sumă în jumătate. Acesta e un prim-pas important. Banii aceștia vor rămâne în buget pentru salarii, pensii, drumuri. Acum căutăm o altă sursă pentru a compensa definitiv această sumă”, a spus Dodon, fără însă a preciza cum anume se va întâmpla acest lucru.

De menționat că, acum două zile, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Octavian Armașu, a declarat că anularea legii miliardului „ar însemna depreciere, creșterea inflației și instabilitate” pentru R. Moldova. Așa a comentat Armașu declarațiile unor deputați care criticau legea miliardului și solicitau ca aceasta să fie anulată sau să fie instituit un moratoriu. Mai mult, Armașu face apel către politicieni să fie mai responsabili, atunci când fac asemenea declarații.

Amintim că în luna decembrie 2019, fracțiunea Partidului Platformei Demnitate și Adevăr (PPDA) a propus instituirea unui moratoriu asupra legii miliardului furat, prin faptul că banii fraudați au fost transformați în datorie de stat. Deputații PPDA au propus ca moratoriul să funcționeze până la epuizarea tuturor mijloacelor de investigare și recuperare a mijloacelor fraudate.

În luna august 2016, Guvernul Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii dispăruți din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti.

Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.