Primul scenariu analizat implică presiuni pe toată frontiera comună dintre Rusia și Ucraina care ar destabiliza tot estul Ucrainei. Al doilea scenariu urmează să exindă teritoriile separatiștilor pe întreg teritoriul regiunilor Donețk și Lugansk ale Ucrainei.
Al treilea scenariu analizat implică formarea unui coridor terestru până la Crimeea. Scopul principal potrivit experților ar fi de a asigura peninsula cu apă. Aici Rușii ar avea un câmp de acțiuni de 400 de km și ar ocupa o populație de aproape două milioane de persoane. Acest scenariu în cazul unei invazii directe ar putea chema la arme de la 24 de mii - 36 de mii de trupe pe teritoriu.

Al patrulea scenariu ar fi prelungirea celui anterior până la Transnistria, blocând accesul Ucrainei la Marea Neagră. Aici potrivit experților ar fi nevoie de aproape 60 de mii de trupe iar eforturile față de cel anterior ar fi dublate. Apărarea acestui teritoriu ar fi mai grea în lipsa barierelor naturale, mai ales că implică și o forțare a râului Nipru. Populația în acest teritoriu ar fi de aproape 6 milioane.

Principalul defect al scenariilor anterioare ar fi faptul că nu ar exista o barieră naturală care ar ajuta trupele militare să își mențină pozițiile cucerite. Iar aici vin alte două scenarii. Cel de-al 5-lea scenariu continuă ocuparea Ucrainei până la Nipru, fiind inclus tot teritoriul cuprins pe linia orașelor Haricov și Dnepropetrovsk, și deja în jos spre Crimeea pe râul Nipru, care în unele locuri este foare lat, fapt care ar crea o oarecare zonă de apărare a teritoriilor ocupate.
Într-un scenariu mai maximalist rușii și-ar extinde ocupația completă a tot teritoriul Ucrainei până la Nipru, care ar tăia Ucraina în două și ar crea practic și o barieră naturală de apărare a posesiunilor statului Rus.
Pentru a pune în aplicație aceste scenarii totuși ar fi nevoie de aproape 135 de mii de trupe iar pentru a menține ar fi nevoie de aproape 260 de mii de trupe, forțele militare ale Rusiei fiind la moment de 280 de mii.

Totuși, în practică aceste operațiuni ar fi ușor de realizat, însă efortul economic și militar ar fi multe prea mare pentru câștigurile prea mici care le-ar avea, spun experții.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.