
Aeroportul Mărculești, interesant pentru investitorii străini. Usatîi: „Ei abia așteaptă să începem licitația”
Companii din Turcia, Cehia și Polonia sunt interesate să investească în dezvoltarea Aeroportului Mărculești. Cel puțin asta a declarat ministrul Economiei, Anatol Usatîi, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi”, de la TVR Moldova. Oficialul a precizat că deși încă nu există un plan de fezabilitate pentru acest proiect, lucrările de planificare sunt în toi.
・
„Azi am avut cu colegii ședință pe subiectul aeroportului Mărculești. Termenii de referință sunt gata. După toate anunțurile făcute avem mulți solicitanți: companii din Turcia, Cehia, Polonia. Ele spun că au experiență și abia așteaptă să începem licitația. Încă nu avem un studiu de fezabilitate”, a spus ministrul Economiei.
Anterior, premierul, Ion Chicu, declarase că aeroportul pe care autoritățile intenționează să-l deschidă la Bălți ar putea aduce mai mult profit, în timp ce deschiderea aeroportului de la Mărculești este mai realizabilă. Chicu a precizat că statul va investi în redeschiderea acestui aeroport aproximativ jumătate de milion de euro.
Și șeful statului susține că în curând de pe Aeroportul Mărculești vor fi operate zboruri de pasageri și de mărfuri.
În anul 2016, Centrul Național Anticorupție (CNA) a efectuat o analiză operațională în privința activității Aeroportului Internaţional Mărculeşti în perioada 2009-2015. CNA a constatat că mai multe firme fondate de managerii Aeroportului Mărculești au luat în chirie 84% din încăperile întreprinderii de stat. Un metru pătrat era închiriat cu 60 de lei pentru un an. Odată cu darea în locaţiune la preț derizoriu a imobilelor din proprietatea Aeroportului, întreprinderea de stat a înregistrat pierderi financiare. Ulterior organele de anchetă au constatat mai multe conflicte de interese dintre managerii aeroportului și rezidenții zonei economice libere.
În 2012 aeroportul a înregistrat cu 62% mai puţin profit comparativ cu perioada anului 2009, iar în următorii doi ani, 2013-2014, activitatea acestuia s-a soldat şi cu pierderi financiare. În anul 2014, conducerea Aeroportului a scos la vânzare două avioane, de model An 72, fabricate în anul 1998, la un preț de 1,5 milioane de dolari. În anul 2016 au fost scoase la vânzare trei complexe de rachete antiaeriene S-125M1 „Neva”, la un preț inițial de 600 de mii de dolari.
Аеrороrtul Internațional Mărculești а fost fоndаt în аnul 2004, în baza unității militare din Mărculești și аrе о suprafață de 265 de hectare. Întreprinderea include două componente: Aeroportul Internațional Mărculești și Zona Economică Liberă. În anul 2018, Aeroportul a fost transferat din subordinea Ministerului Apărării, în cea a Ministerului Economiei și Indrastructurii.
Citește și: Podcastul „Bilet în Parlament”: Cu sapa la avioane sau de ce îi trebuie R. Moldova al doilea aeroport