
Procurorul general spune că extrădarea lui Plahotniuc este „destul de problematică”
Extrădarea lui Vlad Plahotniuc de către Statele Unite ale Americii este „destul de problematică”. Asta a declarat presei procurorul general, Alexandr Stoianolgo, întrebat de ce o asemenea solicitare nu a fost expediată autorităților americane.
・
„Înainte de a veni în funcția de procuror general, procurorul general interimar (Dumitru Robu – n.r.) a expediat o solicitare în oficiul Interpol pentru anunțarea în căutare internațională. Până acum nu avem un răspuns definitiv. Am înțeles că solicitarea e în procedură de lucru. Avem măsuri preconizate care trebuie realizate în timpul apropriat”, a declarat Alexandr Stoianoglo.
Procurorul general a menționat că a discutat subiectul cu ambasadorul SUA la Chișinău.
„Acest subiect trebuie să fie realizat prin încheierea acordului de colaborare dintre SUA și Republica Moldova. Până acum avem acordul de asistență juridică. Realizarea problemei extrădării lui Plahotniuc la timpul actual este destul de problematică. Trebuie să fim pregătiți la prima etapă, ulterior vom trece la următorii pași”, a menționat acesta.
Amintim că ex-liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a plecat din țară în iunie 2019, invocând motive de securitate. Ulterior, finul său de cununie, Andrian Candu, a confirmat că acesta se află în SUA.
În octombrie 2019, judecătorii moldoveni au emis mandat de arestare pe numele acestuia.
Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, acuzat de abuz de serviciu, fals în acte publice și amestecul în înfăptuirea urmăririi penale, spunea că prima cauză penală pe numele lui Plahotniuc a fost deschisă în baza unor fapte săvârșite între 2013-2014. Plahotniuc ar fi creat o schemă pentru a obține bunuri și venituri ilicite.
Cea de-a doua cauză penală ține de aceeași perioadă. „Societatea Tukumaan Ltd a făcut împrumut la Finpar Invest cu peste 7,2 milioane de dolari, cu destinația SRL Nobil Air și către ABD Asiana Development Ltd. Această companie a efectuat, la rândul său, transferuri bancare pe numele soției lui Plahotniuc”, a spus Morari.
Vezi și: Stoianoglo: Morari l-ar fi protejat pe Plahotniuc. Dosarul, trimis în judecată
Cauzele penale au fost unite într-o singură procedură și sunt conduse de un grup de ofițeri de urmărire penală.