
Mecanismul de redistribuire a profitului BNM, aprobat în lectură finală cu nemulțumirea opoziției
Deși opoziția a adus mai multe critici, proiectul care prevede redistribuirea profitului Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în bugetul de stat a fost votat de aproape toți deputații în prima lectură. La scurt timp, președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a supus proiectul votului și în lectura a doua. Deși mai mulți deputați din blocul ACUM și din Pro Moldova și-au manifestat nemulțumirea, menționând că urmau să vină cu amendamente, datorită democraților și socialiștilor, proiectul a fost votat, totuși, în lectură finală.
・
La solicitarea deputatului PAS Sergiu Litvinenco, ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a precizat că proiectul vine să diminueze povara financiară asupra bugetului de stat și nu va contribui la recuperarea banilor fraudați.
Iar deputatul grupului parlamentar Pro Moldova Vladimir Cebotari a ținut să menționeze că „sarcina pusă pe umerii cetățenilor nu se ușurează de la această inițiativă”.
„Nu sunt de acord. Dacă proiectul teoretic nu se votează, veniturile bugetare vor fi lipsite de 218 milioane de lei. Dacă va fi votat, bugetul va fi suplinit cu 218 milioane de lei”, a comentat Serghei Pușcuța.
„Intenția este bună, dar proiectul comportă riscuri mari. Rolul unei bănci centrale într-un stat civilizat e de a asigura stabilitatea prețurilor și a ratei de schimb. Nu e menirea instituției de a ajuta guvernarea, care nu are capacități să finanțeze proiecte sociale. Putem presupune că Guvernul va pune presiune ca BNM să aibă profit mai mare”, a spus deputatul PAS Mihail Popșoi.
„Din veniturile BNM vor fi compensate resursele pe care trebuie să le achite Guvernul. Organele lucrează în premieră ca banii să fie întorși acasă. Ideea este bună, e o soluție la momentul de față ca să micșorăm povara asupra bugetului. Nu este periculoasă, BNM a participat în unele evenimente ilegale și ea trebuie responsabilizată”, a adăugat socialistul Vlad Batrîncea.
Deși a criticat proiectul, PPDA a susținut inițiativa. „Este un proiect al președintelui Dodon care îmncearcă din răsputeri să arate de ce în patru ani nu a putut să anuleze legea miliardului. Este un proiect politic care nu vine cu o soluție de lungă durată, nu propune o variantă prin care cetățenii să fie scutiți de achitarea banilor care au fost furați de la dânșii. Decât nimic, PPDA susține această idee, mai ales că noi am propus ca această sumă în întregime să fie redirecționată la indexarea pensiilor”, a declarat președintele fracțiunii PPDA, Alexandru Slusari.
„Nu este un proiect rău sau bun. E un proiect care nu aduce miliardul înapoi, așa cum ați promis în campanie. De la votarea acestui proiect miliardul va rămâne furat, nerecuperat”, a spus deputatul PAS Dumitru Alaiba.
Amintim că proiectul a fost aprobat de Guvern pe 26 februarie.
Anterior, conducerea BNM a declarat că soluția propusă este „una echilibrată și permite diminuarea poverii asupra bugetului de stat”.
Menționăm că, în luna august 2016, Guvernul Filip, prin asumare de răspundere, a adoptat pachetul de legi prin care banii dispăruți din sistemul bancar au fost transformați în datorie de stat. Ulterior, legile au fost promulgate de fostul președinte Nicolae Timofti.
Prin convertirea garanțiilor de stat în datorie publică, au fost emise obligațiuni în valoare de 13,6 miliarde de lei, pentru o perioadă de 25 de ani, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.