SIS limitează accesul la 52 de site-uri de știri false, pe întreaga perioadă a stării de urgență

SIS limitează accesul la 52 de site-uri de știri false, pe întreaga perioadă a stării de urgență

După ce Igor Dodon a spus că presa care difuzează informații false despre COVID-19 riscă pedepse penale, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a publicat o listă formată din 52 de portaluri cărora le va fi limitat accesul pe timp de stare de urgență. 

SIS a emis un comunicat în care scrie că epidemia a ajuns „subiect al unor știri prin care sunt lansate campanii de alterare a conținutului informațiilor vehiculate în spațiul public (prin manipulare, dezinformare, prin tăinuirea sau falsificarea informației) cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale, distribuite masiv în rețeaua globală Internet de către anumite site-uri informaționale anonime”.

„Administratorii anonimi ai acestor site-uri de tip „fake-news” sunt interesați în proiectarea unor activități subversive în spațiul informațional, capabile, în perioada de criză, să afecteze securitatea informațională a Republicii Moldova cu provocarea: urii sociale, dezordinilor în masă și subminarea securității Republicii Moldova - fapte care cad sub incidența art. 1 lit. a) din Legea nr. 54-XV din 21.02.2003 privind contracararea activității extremiste”, se mai arată în comunicat.

SIS-ul mai punctează că a verificat site-urile și a constatat că printre persoanele juridice comerciale și necomerciale nu există înregistrați asemenea difuzori de informație, care ar putea avea statut de agenție de știri pentru a beneficia de garanții juridice ale Legii presei.

Respectiv, conducerea SIS a dispus:

- Unilizatorii nu vor mai purtea accesa site-urile de mai jos pe durata stării de urgență.

- Decizia urmează a fi remisă furnizorilor de internet.

- Agenția pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI)va monitoriza realizarea executării prezentei indicații.

- Dacă cei vizați nu se vor supune, asta ar putea atrage aplicarea sancțiunilor conform art. 336 și art. 349 Cod Contravențional. Primul articol vizează imixtiunea în activitatea agentului constatator cu scopul de a împiedica exercitarea atribuţiilor funcţionale și se sancţionează cu amendă de la 1200 la 1800 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 30 la 60 de ore. Al doilea articol vizează împiedicarea activităţii legitime a funcţionarului public și, în funcție de articol, se pedepsește cu amenzi de la 1500 de lei la peste 12.500 de lei.

...

Publicitate

Menționăm că, pe timpul stării de urgență, regim care a fost instituit deja în Republica Moldova, autoritățile pot „introduce reguli speciale de utilizare a mijloacelor de telecomunicații”.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal