„Nu vrem să restricționăm accesul la informație sau libertatea presei”. Chicu comentează zvonuri și dă sfaturi pentru mass-media

„Nu vrem să restricționăm accesul la informație sau libertatea presei”. Chicu comentează zvonuri și dă sfaturi pentru mass-media

Premierul Ion Chicu spune că statul nu vrea să limiteze libertatea presei și să reducă accesul oamenilor la informație, însă sfătuiește presa să „se asigure că informația este veridică”. Declarația vine la scurt timp după ce Consiliul Audiovizualului (CA) a decis că presa trebuie să prezinte obligatoriu poziția oficială „a autorităţilor publice competente” atunci când dă pe post subiecte despre COVID-19, „acestea fiind cele mai avizate și mai competente în materia respectivă”.

„Regretabil că reprezentanți ai statului generează zvonuri. Nu intenționăm să restricționăm accesul oamenilor la informație, nu intenționăm să limităm libertatea presei, dar vin cu un apel către presă: faceți vă rog un efort înainte de a difuza informația - verificați-o la Ministerul Sănătății. Asta va ajuta mult. Știm că sunt mulți care atunci când e rău, e cu atât mai bine pentru ei. Nu este primul an și primul caz. Rugămintea mea pentru mass-media e să se asigure că informația este veridică, nu să preia unul de la altul, cum s-a întâmplat astăzi”, a spus Chicu, fără să se refere exact la subiectul ce l-a nemulțumit.

Mai mult, premierul spune că regretă c „unul dintre generatorii acestei intoxicări e o persoană cu statut înalt”. Nici de această dată, Chicu nu a dat nume.

Amintim că Consiliul Audiovizualului (CA) a emis o dispoziție care trebuie executată imediat de toți subiecții Codului serviciilor media audiovizuale. Potrvit CA, presa trebuie să prezinte obligatoriu poziția oficială „a autorităţilor publice competente” atunci când dă pe post subiecte despre COVID-19, „acestea fiind cele mai avizate și mai competente în materia respectivă”. În plus, pe durata stării de urgență, prezentatorii, moderatorii și redactorii sunt obligați să renunțe la propria opinie, iar „unicele surse sigure, veridice, imparţiale și echilibrate” sunt, spune CA, doar autoritățile.

Anterior, președintele Igor Dodon spunea că autoritățile vor pregăti o nouă inițiativă legislativă – presa care răspândește știri false sau promovează panica să fie trasă la răspundere penală. Șeful statului a spus că mai multe televiziuni ar fi difuzat informații eronate, însă nu a menționat la ce instituții media se referă.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.