Ministrul Finanțelor explică de ce în proiectul de angajare a răspunderii apar modificări ce vizează țigările, magazinele duty free și taxele pentru resurse naturale

Ministrul Finanțelor explică de ce în proiectul de angajare a răspunderii apar modificări ce vizează țigările, magazinele duty free și taxele pentru resurse naturale

Ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța, a ieșit astăzi într-un briefing de presă în care a explicat de ce Guvernul și-a angajat răspunderea și pe niște proiecte care, la prima vedere, nu par să aibă vreo legătură cu pandemia de COVID-19. Pușcuța a răspuns criticilor deputaților PAS, care au acuzat Guvernul de „interese meschine și personale”.

Mai exact, mai mulți deputați PAS au semnalat că Guvernul ar dori să reducă majoritatea taxelor pentru exploatarea zăcămintelor naturale, „lucru care este dăunător atât pentru mediu, cât și pentru bugetul statului”, să revină „la schema de comercializare prin duty-free la intrare în țară, schemă eliminată de Guvernul Sandu în iunie 2019” și să amâne „cu tocmai un an interzicerea expunerii vizibile a produselor din tutun pentru fumat şi a produselor conexe în spaţiile comerciale accesibile”.

„Vin să promoveze niște interese meschine ale unor persoane din anturajul lor. Guvernul să se oprească și să se dezică de achiziții, care nu au legătură cu pandemia. Sunt mai multe licitații care nu au nicio relevanță cu situația în care ne aflăm”, a declarat deputatul PAS, Igor Grosu.

Publicitate

Într-un briefing de presă de astăzi, ministrul Serghei Pușcuța s-a referit la cele trei măsuri criticate. „Vreau să vin cu o clarificare referitor la falsurile din media. Eu le consider iresponsabile, iar oamenii care le-au generat nici nu au intrat în esența legii”, a comentat ministrul.

Oficialul s-a referit, din start la taxele pentru utilizarea subsolului. „Ca urmare a acestor modificări, sumele încasate la buget cresc mai mult de două ori. Deci să spui că se facilitează niște agenți economici, să-și asume falsuri. Să vină cu cifre și argumente”, spune Pușcuța.

El afirmă că prin proiectul Guvernului se anulează patru taxe „care nu dau plus valoare la buget”.

„Astăzi aceste taxe sunt șapte la număr. Am venit cu propunerea de a comasa aceste taxe, din șapte să fie trei. Apropo, să mă refer puțin la cifrele acelor patru taxe care am spus că nu aduc valoare bugetului. De pe una dintre acele taxe s-a încasat 100 de lei pe an, de pe alta - 9000 de lei pe an, iar de pe încă una - zero lei pe an. Acestea sunt taxe care generează doar presiuni administrative suplimentare pe mediul de afaceri. Cele trei taxe care vor rămâne vor genera încasări mai mari. Dacă înainte s-a achitat 18 milioane de lei de pe taxa pentru extragerea materialelor util, păi acum, dacă pe 2019 s-ar fi aplicat noua taxă, s-ar fi adăugat 20 de milioane de lei. E o rebalansare a poverii fiscale”, a explicat Pușcuța.

De menționat că deschide.md a publicat un material în care scrie că aceste modificări ar fi „picat bine” democratului Eugeniu Nichiforciuc. Sursa scrie că ăn redacția veche, Codul Fiscal presupunea că erau achitate taxe de 6-7% din costul mineralelor extrase, inclusiv pentru: piatră de parament, piatră tăiată, piatră brută, piatră spartă, nisip de construcţie, amestecuri de pietriş cu nisip, prundiş, pietriş. În redacția actuală, agentul economic urmează să achite o taxă de 4 - 7 lei per tonă de minereu.

Potrivit informațiilor publice, Nichiforciuc deține 50% dintr-o afacere în domeniul „extracției pietrișului, nisipului, argilei caolinului, dar și alte activități extractive”. Totodată, parlamentarul mai deține 75% dintr-o altă firmă, cu domeniu asemănător de activitate: „intermediari în comerțul cu minereuri”.

Ministrul a comentat și criticile aduse măsurilor aplicate asupra magazinelor Duty Free.

„Vă rog, citiți atent proiectul de lege, găsiți măcar un punct care se referă la zona transnistreană. Nu este! Declarațiile acestor „experți” sunt incorecte și nu corespund realității. Dacă atrageți atenția, în acest proiect nu se schimbă nimic în regimul fiscal al magazinelor Duty Free. Totuși în acel proiect din 2019 s-au strecurat efecte negative față de producătorii autohtoni, locali. Astfel, producătorul autohton care livrează mărfuri în magazinele Duty Free trebuie să achite acciza la buget. Totodată, conform legii, dacă magazinul Duty Free vinde aceste mărfuri la intrare în țară, urmează să calculeze acciza. Astfel, asupra bunurilor autohtone acciza se aplică de două ori. Asta face ca mărfurile autohtone să fie necompetitive față de produsele străine, asupra cărora se aplică acciza o singură dată”, a explicat Pușcuța.

Într-un final, oficialul a comentat amânarea interzicerii expunerii vizibile a țigărilor în magazine.

„Schimbarea acestor dulapuri în magazine noi o considerăm acum absolut nejustificată. Va cauza activități nespecificice într-un regim foarte restricționat. Grija noastră e să nu admitem transmiterea virusului. Doar cerem să extindem acest termen, nu să anulăm măsura care e una foarte necesară. Acum nu e corect să ne axăm pe aceste lucruri”, a punctat Pușcuța.

Citiți aici detaliat despre măsurile pe care planifică se le întreprindă Guvernul în raport cu businessul.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal