
Venituri mai mici, cheltuieli mai mari. Legea bugetului de stat pentru anul 2020 va fi modificată
Efectele economice ale măsurilor de administrare a pandemiei COVID–19, necesitățile sporite ale sistemului de sănătate publică, măsurile urgente de susținere a sectorului real și a populației. Sunt doar câteva dintre argumentele care au stat la baza deciziei Executivului de a modifica Legii bugetului de stat pentru anul 2020.
・
Astfel, comparativ cu bugetul aprobat pentru anul 2020, se estimează o reducere a veniturilor bugetului de stat cu 14,3% și vor constitui 37,798 miliarde lei, în special din contul diminuării impozitelor și taxelor precum și intrărilor din granturi. Totodată, încasările din alte venituri se majorează cu 157,6 milioane lei din contul includerii a 50% din profitul net al Băncii Naționale a Moldovei, obținut în anul 2019, precum și unor surse noi de venituri pentru Fondul de susținere socială a populației.
De asemenea, cheltuielile bugetului de stat se propun spre majorare cu 2,221 miliarde lei și vor constitui 53,773 miliarde lei. Propunerile de modificare a cheltuielilor bugetului de stat includ atât majorări, cât și diminuări de alocații, în rezultatul revizuirii acestora, cu scopul identificării resurselor disponibile pentru combaterea pandemiei COVID-19.
Având în vedere prioritățile de cheltuieli în această perioadă, cele mai semnificative creșteri se propun a fi la grupele: ocrotirea sănătății, protecția socială și servicii de stat cu destinație generală.
În același timp, pentru cheltuieli capitale, din bugetul de stat se vor direcționa 5,558 miliarde lei, cu 1,449 miliarde lei mai puțin față de aprobat inițial în buget. Totodată, a fost păstrat Programul de reparație a drumurilor publice naționale, locale, comunale și a străzilor în sumă de 1,375 miliarde lei, având drept scop îmbunătățirea infrastructurii locale cu impact direct asupra calității vieții cetățenilor. Astfel de programe vor impulsiona economia în condițiile crizei economice actuale și vor permite păstrarea locurilor de muncă.
Modificările operate la partea de venituri, cheltuieli și sursele de finanțare a bugetului de stat s-au soldat cu majorarea deficitului aprobat a bugetului de stat cu 8,559 miliarde lei, în sumă nominală constituind 15,975 miliarde lei sau 7,52% în PIB.