Maia Sandu, despre acordul cu Federația Rusă: „Provoacă riscuri externe pe termen lung pentru R. Moldova”

Maia Sandu, despre acordul cu Federația Rusă: „Provoacă riscuri externe pe termen lung pentru R. Moldova”

Acordul de credit cu Federația Rusă provoacă riscuri externe pe termen lung pentru R. Moldova, iar unele prevederi nu se regăsesc în acordurile și creditele oferite de Rusia altor țări. Declarația aparține liderei PAS, Maia Sandu, care a declarat că va solicita ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene să vină în Parlament și să explice cum a fost negociat acest acord.

„Igor Dodon nu a putut negocia cu Rusia un împrumut în interesul țării sale. Cel mai mare pericol îl constituie prevederile din articolul șapte, aliniatul doi, care stabilesc că dacă datoria restantă sau dobânda la această datorie pentru împrumutul de stat sau pentru creditele acordate pentru băncile rusești debitorilor moldoveni cu acordul părții R. Moldova nu sunt rambursate la timp, partea rusă are dreptul să consolideze întreaga sumă restantă și să ceară plata urgentă a acestora.

Această prevedere de fapt presupune că R. Moldova emite un fel de garanție pentru debitori privați, iar noi statul și cetățenii, ulterior urmează să rambursăm această datorie, dacă acești debitori nu rambursează la timp aceste datorii către băncile rusești. Cine sunt acești debitori, care pot lua credite de la băncile rusești? Sau asta e o modalitate ca Igor Dodon să deschidă ușa unor companii care lucrează pentru ei?

Au fost semnate asemenea acorduri dintre Rusia și Belarus, precum și cu Serbia, însă asemenea prevederi nu există. Acestea sunt doar cu R. Moldova. De ce a fost adoptat astăzi de Guvern în această formulă?”, a declarat Maia Sandu.

„De ce acest împrumut nu vine pe contul trezorial al R. Moldova? Este mai mult un împrumut pentru proiecte comune cu participarea companiilor rusești. Faptul că acest acord negociat nu face o claritate și acești bani nu vin în contul Ministerului Finanțelor, atunci ne face să ne gândim la niște prevederi obscure”, a ținut să menționeze și fosta ministră a Finanțelor Natalia Gavriliță.

Este de menționat că azi, 21 aprilie, în cadrul ședinței de Guvern, a fost semnat acordul de credit și finanțare de la Federația Rusă și FMI, iar mâine acestea urmează să fie discutate în comisiile parlamentare. Cel mai probabil, proiectele vor fi examinate în plen în această săptămână.

Tot vineri a fost semnat acordul pentru creditul suveran de la Federația Rusă. „Condițiile la situația de azi, reieșind din ceea ce se întâmplă acum, consider ca fiind acceptabile pentru R. Moldova. Creditul va fi angajat cu o dobândă de 2% pentru 10 ani. Noi putem restitui banii în orice moment fără nicio penalitate. Faptul că penalitatea este 150% este neadevăr”, a spus premierul Ion Chicu.

La fel, Chicu a declarat că până în acest moment R. Moldova nu a primit niciun cent din exterior.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.