PUN sesizează CC și cere anularea amenzilor aplicate în timpul pandemiei: „Cuantumul lor este disproporționat față de câștigurile modeste ale cetățenilor”

PUN sesizează CC și cere anularea amenzilor aplicate în timpul pandemiei: „Cuantumul lor este disproporționat față de câștigurile modeste ale cetățenilor”

Președintele Partidului Unității Naționale (PUN), Octavian Țîcu, a depus la 27 aprilie o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care a cerut să fie declarată neconstituțională prevederea Codului Contravențional în baza căreia sunt amendați cetățenii și agenții economici pe timp de pandemie.

Țîcu cere să fie declarat neconstituțională norma Codului Contravențional ce prevede „nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire sau combatere a bolilor epidemice, dacă aceasta a pus în pericol sănătatea publică, se sancţionează cu amendă de la 450 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 1000 la 1500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice”.

În opinia sa, norma contravine prevederilor din Constituție, fiind și contrară Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale. Potrivit datelor prezentate de PUN, până în prezent ar fi fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 36 de milioane de lei.

Publicitate

Citește și: Cât te poate costa încălcarea regimului de carantină? „Prețul” amenzilor în mai multe țări ale lumii

„Mulți cetățeni au fost sancționați contravențional pentru simplul motiv că se plimbau singuri prin parcuri, fără ca să existe, în asemenea cazuri, un pericol real de contaminare sau transmitere a bolilor epidemice. În alte spețe, cetățenii au fost amendați doar pentru că nu aveau asupra lor un act de identitate. Este inadmisibil ca statul să-și jecmănească propriii săi cetățeni prin metode abuzive, cuantumul amenzilor fiind disproporționat față de câștigurile modeste ale acestora”, se arată într-un comunicat al PUN.

Totodată, reprezentanții PUN spun că o hotărâre favorabilă în acest caz, dată de Curtea Constituțională, va reprezenta o posibilitate pentru toate persoanele care au fost amendate pentru încălcarea alineatului vizat să aibă dreptul la deschiderea unor proceduri de revizuire a cauzelor contravenționale, care reprezintă o cale extraordinară de atac.

AGORA amintește că la 12 martie curent Parlamentul a aprobat amenzile pentru încălcarea carantinei sau îndeplinirea greșită a fișelor epidemiologice, proiect de lege votat la 11 martie de Guvern. Astfel, a fost modificat Codul Penal și Codul Contravențional, iar cei care încalcă regimul de carantină instituit de autorități riscă amenzi sau răspundere penală.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal