Seceta hidrologică din acest an și efectele acesteaia au fost discutat la Guvern. Premierul Ion Chicu și conducerea Ministerului Agriculturii au discutat cu un grup de cercetători și producători în agricultură. Agricultorii spun că cele mai afectate culturi sunt floarea soarelui și porumbul iar dacă zilele următoare va ploua, jumătate de roadă mai poate fi salvată.
Ministrul Agriculturii, Ion Perju, a calificat situația drept fără precedent. Oficialul spune că MADRM a inițiat un proces de evaluare a stării reale a terenurilor în fiecare raion și în măsura posibilităților a fiecărei gospodării.
Directorul Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecția”, Boris Boincean, a menționat că situația diferă de la caz la caz. Seceta actuală a fost precedată de o iarnă caldă și fără zăpadă, care a afectat multe culturi. A fost apreciată drept critică situația cu floarea soarelui și porumbul.
Un fermier din raionul Ungheni, Nicanor Buzovoi, a confirmat gravitatea problemelor și a menționat că în cazul în care în zilele următoare vor fi ploi, jumătate din roada așteptată va fi salvată.
Membrul Cooperativei de întreprinzător Agrostoc, Igor Tagadiuc, a vorbit despre faptul că în raioanele de nord starea semănaturilor este mai puțin afectată decât în raioanele din centrul și sudul țării.
Ghenadie Cionac e administratorul unei companii specializate în agricultură. Acesta a susținut necesitatea inventarierii stării terenurilor semănate și a rezervelor semincere.
Ion Chicu a vorbit despre necesitatea de a dezvolta potențialul național de producere a semințelor. Premierul a promis că programul de subvenționare a dobânzilor la credite, inițiat de Guvern, va susține inclusiv întreprinderile agricole. „Vor fi examinate posibilitățile de creditare simplificată a întreprinderilor agricole. Executivul este în proces de elaborare a unui mecanism funcțional de asigurări în agricultură. După finalizarea evaluării inițiate de MADRM, Guvernul va veni cu soluții pentru depășirea efectelor secetei hidrologice și susținerea gospodăriilor agricole”, se arată în comunicatul Guvernului.
La începutul pandemiei, MADRM dădea asigurări că Republica Moldova este asigurată din punct de vedere alimentar.
Vezi și aceste știri

Năstase: „Agricultura se confruntă cu cea mai severă secetă de la declararea independenței”. Ce măsuri propune guvernării

O treime din toate perioadele de secetă din R. Moldova, în ultimii 75 de ani, s-au întâmplat după anul 2000. Ce au de gând să facă autoritățile

Pentru a analiza efectele secetei, toate suprafețele agricole din R. Moldova vor fi inventariate în următoarele zile
Advertoriale

10% cashback la achitările în farmacii sau servicii comunale, cu cardul social Victoriabank

EXIMBANK lansează proiectul EU4Business - 5 milioane euro pentru dezvoltarea afacerilor locale
