Avocatul poporului cere reducerea amenzilor legate de COVID-19. „Pentru anumite persoane, sumele sunt foarte mari”

Avocatul poporului cere reducerea amenzilor legate de COVID-19. „Pentru anumite persoane, sumele sunt foarte mari”

Avocatul poporului, Mihai Cotorobai, propune reducerea mărimii minime a amenzii aplicate persoanelor fizice pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice. Ombudsmanul s-a adresat cu această solicitare Guvernului, Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice și Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie. Totodată, Mihail Cotorobai propune să fie stabilite sancțiuni alternative amenzii.

Avocatul Poporului susține că amenda minimă de 22.500 de lei pentru persoane fizice nu respectă principiul individualizării sancţiunii contravenţionale și principiul proporţionalității sancţiunilor amenzii.

Totodată, mărimea amenzii nu ia în calcul situația persoanei amendate, mai exact a persoanelor cu dizabilități, a persoanelor în etate sau a celor lipsite de surse de existență și cu venituri mici.

În opinia Avocatului Poporului, prevederile nu sunt complet clare și nu oferă agentului constatator sau instanței de judecată posibilitatea de a aplica sancțiunea în funcție de pericolul real pentru prejudicul cauzat prin acțiunile persoanei care a încălcat regulamentul.

Autor:

Publicitate

Avocatul Poporului mai notează că amenzile foarte mari aplicate persoanelor fizice și juridice în condițiile actuale, raportate la nivelul de trai în R. Moldova și veniturile mai reduse ale mai multor categorii de persoane în perioada stării de urgență, ar putea să contribuie și mai mult la aprofundarea sărăciei în rândul grupurilor vulnerabile, înrăutățirea nivelului de trai al acestora.

Pentru anumite persoane mărimea amenzii este foarte mare chiar și atunci când aceasta este achitată în termen de trei zile la jumătate din cuantumul stabilit și va afecta considerabil situația materială a persoanei.

Autor:

Avocatul Poporului a făcut trimitere la jurisprudența Curții Constituționale, a Curții Europene a Drepturilor Omului, precum și la recomandările experților ONU adresate statelor în lupta cu pandemia COVID-19 într-un ghid recent elaborat - „Măsuri de urgență și COVID-19”.

„Statele trebuie să aplice în mod uman toate măsurile excepționale, respectând principiul proporționalității atunci când impun sancțiuni pentru încălcări și să asigure că sancțiunile nu sunt impuse în mod arbitrar sau discriminatoriu. Amenzile trebuie să fie proporționale cu gravitatea infracțiunii comise”, se arată în ghid.

Ombudsmanul pledează pentru perfecționarea art. 761 din Codul Contravențional, inclusiv pentru reducerea mărimii sancțiunii minime pentru persoanele fizice și stabilirea de sancțîuni alternative amenzii.

Aceasta nu este singura solicitare cu referire la amenzi. Președintele PUN, Octavian Țîcu, a depus la 27 aprilie o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care a cerut să fie declarată neconstituțională prevederea Codului Contravențional în baza căreia sunt amendați cetățenii și agenții economici pe timp de pandemie. Țîcu menționa că o hotărâre favorabilă în acest caz, dată de CC, va reprezenta o posibilitate pentru toate persoanele care au fost amendate pentru încălcarea alineatului vizat să aibă dreptul la deschiderea unor proceduri de revizuire a cauzelor contravenționale

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal