
Prima reacție oficială din Federația Rusă, după ce Curtea Constituțională a suspendat intrarea în vigoare a acordului de împrumut
Ministerul de Externe al Federației Ruse vine cu prima reacție oficială cu privire la acordul de finanțare pentru R. Moldova în valoare de 200 de milioane de euro. Partea rusă se arată nedumerită de reacțiile politicienilor la prevederile din acord. Totodată, oficialii ruși susțin că contractul de împrumutul este transparent și nu conține obligații ascunse.
・
„Suntem nedumeriți de reacția anumitor cercuri politice de la Chișinău în privința acordului de împrumut de 200 de milioane de euro, credit oferit R. Moldova de Federația Rusă. Discuțile pe marginea acestui acord au început de la sfârșitul anului 2019, informația fiind publicată în presa atât rusă cât și moldovenească”, scrie partea rusă.
Ministerul de Externe rus susține că e surprins „de faptul că unii politicieni au văzut subînțeles politic în intenția sinceră a Federației Ruse de a ajuta R. Moldova într-o perioadă dificilă de combatere a pandemiei coronavirusului și de a depăși dificultățile socio-economice”.
Citește și: Expert-Grup, despre creditul rusesc: „Nu este altceva decât un nou program de „Drumuri bune””
„ Ei numesc acordul netransparent. Am dori să reamintim că negocierile cu privire la un împrumut rus au început la cererea conducerii R. Moldova, fiind cauzată și de înghețarea împrumuturilor internaționale și europene, care urmau să sprijine structurile de la Chișinău. Acordând acest împrumut, Rusia nu prevede nicio cerință în acest sens, cum prevăd acorduri similare ale R. Moldova cu UE care sunt încheiate în anumite condiții. De exemplu, memorandumul din 23 noiembrie 2017, privind alocarea a 100 de milioane de euro conținea obligații specifice pentru R. Moldova de a promova reforme și de a integra normele UE în legislație”, se arată în reacția părții ruse.
„Asistența finaciară acordată R. Moldova este deschisă și sinceră. Din partea noastră, toate procedurile interne pentru intrarea în vigoare a contractului de împrumut au fost finalizate. Sperăm că fondurile primite de la partea rusă vor ajuta la rezolvarea problemelor cu care se confruntă în prezent R. Moldova, inclusiv la depășirea consecințelor pandemiei de coronavirus”, se arată în comunicatul Ministerul de Externe a Federației Ruse.
Ascultă și: Podcastul „Bilet în Parlament”: Все нормально, деньги есть! Ce prezintă mult-discutatul credit rus
Amintim că Curtea Constituțională anunță ședință publică pentru 7 mai. Atunci urmează să fie examinate sesizările deputaților cu privire la acordul de împrumut cu Federația Rusă. Acestea vin din partea deputaților Pro Moldova, PAS și cei ai Platformei Demnitate și Adevăr. Parlamentarii consideră că acordul n-ar fi fost negociat și că ar pune în pericol economia națională.
Acum câteva zile, grupul parlamentar Pro Moldova a solicitat, printr-o scrisoare adresată premierului Federației Ruse, Mihail Mișustin, și ambasadorului rus în R. Moldova să le ofere informații despre procesul de negociere a acordului de împrumut de 200 de milioane de euro. „Considerăm că acordul nici nu a fost negociat și au fost încălcate procedurile de semnare. La toate întrebările de săptămâna trecută n-am primit niciun răspuns. Am cerut dosarul acordului și nu a fost prezentat”, a ținut să menționeze liderul grupului, Andrian Candu.