Impozitarea taxei aeroportuare de 9 euro de către Guvern, motiv de litigiu pentru Avia Invest? Munteanu: Țara poate pierde procesul

Impozitarea taxei aeroportuare de 9 euro de către Guvern, motiv de litigiu pentru Avia Invest? Munteanu: Țara poate pierde procesul

R. Moldova poate pierde litigiul cu firma concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău, Avia Invest, după ce compania a acționat Guvernul moldovean la Curtea Internațională de Arbitraj. Cel puțin asta afirmă deputatul PPDA, Igor Munteanu, din calitatea sa de președinte al Comisiei parlamentare de control al finanțelor publice. Deputatul spune că decizia Guvernului Chicu de a supune impozitării taxa aeroportuară de 9 euro, „deși sună atractiv”, poate însemna încălcarea drepturilor concesionarului, stabilite prin contract, iar asta ar putea prevesti finalitatea procesului. Munteanu a acuzat Procuratura Generală și Guvernul Chicu de inacțiune pe marginea acestui subiect, din octombrie până acum. 

„Aeroportul Chișinău se mișcă spre un litigiu. Recent, Avia Invest a depus o plângere la Curtea de Arbitraj. Probele sunt încă insuficient de clare, dar din anumite declarații Avia Invest califică unele acțiuni ale statului drept dăunătoare pentru companie. Un litigiu nu e o noutate, în 2013 R. Moldova a pierdut 2 milioane de euro companiei Le Bridge. În 2018, RM a pierdut un alt proces de 400.000 de dolar în favoarea unei companii agricole. Litigiul curent comportă însă riscuri sporite pentru bugetul R. Moldova”, previne Munteanu.

El a remintit că, prin hotărârea Parlamentului, deputații au recomandat Guvernului să depună o cerere de declarare a nulității contractului de concesionare în cazul AIC și punerea sub sechestru a patrimoniului gestionat de Avia Invest, evaluând posibilitatea de a solicita dizolvarea Avia Invest în instanță.

Publicitate

„Parlamentului a mai recomandat PG să cerceteze sub aspect penal acțiunile persoanelor implicate în concesionare și felul în care s-a implementat taxa de 9 euro. Guvernul și PG trebuia să raporteze ce a făcut pentru a rezolva problema în beneficiul oamenilor. Guvernul Sandu a înaintat o acțiune civilă în octombrie 2019 și a abrogat 4 hotărâri ale Guvernului din 2013, care confirmau aprobarea concesionării activelor”, spune deputatul.

„Nu se știe însă ce a făcut PG din octombrie și până acum. PG trebuia să constate fraudele și să aducă vinovații în fața justiției. Nu se știe dacă au fost martori, dacă sunt persoane acuzate, ce progres este”, susține Munteanu.

Autor:

„Mai nou, în aprilie, Guvernul a propus impozitarea taxei aeroportuare prelevate în baza contractului de concesiune valabil. Guvernul trebuie să explice cât de riscantă e această decizie, pentru că încă nicio instanță nu a anulat contractul în vigoare. Orice decizie de așa gen poate fi invocată drept o încălcare, drept o nerespectare a drepturilor concesionarului”, explică deputatul.

Alesul susține că deciziile legate de impozitarea taxei, „chiar dacă sună atractiv pentru Guvern”, pot însemna afectarea unui drept al concesionarului.

„Asta poate ajuta Avia Invest în litigiu. Altfel spus, în loc organele de drept să rezolve corect, legal cauza acestei concesiuni făcute prost, Guvernul a furnizat practic motive ca statul să fie atacat la New York”, conchide Munteanu.

Autor:

Igor Munteanu le-a cerut ministrului Justiției, Fadei Nagacevschi și ministrului Economiei, Sergiu Railean, să prezinte un raport privind măsurile care au fost întreprinse pentru apărarea intereselor statului în litigiul cu „Avia Invest”, dar și cum are de gând statul să se apere în acest litigiu.

Amintim că Avia Invest a acuzat statul că „nu respectă condițiile și obligațiile din acordul de concesiune, încalcă diverse convenții internaționale și dreptul internațional în general”. Concesionara aeroportului afirmă că „rezistă presiunilor politice” și urmează prevederile contractuale.

În ianuarie 2020, președintele Igor Dodon anunța trei scenarii prin care statul poate rezilia contractul de concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, cu Avia Invest. Potrivit președintelui, una dintre căi era rezilierea contractului în baza faptului că acesta ar fi fost semnat contrar intereselor statului. O altă posibilitate era cea de a arăta că investitorul nu a respectat planul de investiții, iar cea de-a treia cale - de a anula taxa de 9 euro, care ar dezinteresa investitorul în a mai investi în aeroport.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal