
Dodon și Ceban se spală pe mâini de ceremonia de sub pod. Președintele spune că nu știe despre ce este vorba, iar primarul - că nu el decide
Nici șeful statului, Igor Dodon, nici primarul capitalei, Ion Ceban, nu știu cum a ajuns convoiul cu ajutoare umanitare din România să fie întâmpinat oficial sub podul de la Telecentru. În timp ce edilul capitalei spune că deciziile cu privire la organizarea acestei ceremonii au fost luate de autoritățile centrale, președintele susține că mai important decât locul în care au fost întâmpinate ajutoarele este faptul că acestea au ajuns la instituțiile medicale din țară.
・
„Ceea ce ține de unde și cum, chiar nu știu despre ce este vorba. Important este că suntem aici, în acest moment, la această instituție”, a declarat Igor Dodon.
Edilul capitalei, Ion Ceban, a declarat că responsabilitatea pentru organizarea ceremoniei nu aparține Primăriei.
„Autoritățile centrale coordonează activitățile în această privință. Nu ține de competența Primăriei să intervină în aceste procese. Cât despre demersul făcut de consilierii PPDA, menționez că eu presupun că ei știu care sunt prevederile legii. Nu este de competența autorității publice locale să autorizeze sau să nu autorizeze astfel de ceremonii. Există protocol în această privință, noi doar respectăm legea”, a precizat primarul capitalei.
AGORA amintește că cele 20 de camioane pline cu ajutor umanitar din partea României au ajuns în R. Moldova, însă nu în Piața Marii Adunări Naționale, ci sub podul din cartierul Telecentru, pe șoseaua Hîncești. La eveniment au fost prezenți mai mulți oficiali de rang înalt de la București și de la Chișinău, dar nu și președintele Igor Dodon, care se află într-o vizită în Găgăuzia. În discursul său de mulțumire, premierul, Ion Chicu, a ținut să sublinieze că, deși țara noastră a primit în ultima perioadă ajutoare din partea mai multor state, este pentru prima dată când el vine personal pentru a-și prezenta gratitudinea.
Amintim că lotul constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 de ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 de cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și circa 80.000 de litri de alcool sanitar.
Guvernul României a aprobat în şedinţa de săptămâna trecută acordarea unui ajutor umanitar pentru Republica Moldova în valoare de 16,5 milioane de lei românești, sub forma unor materiale sanitare necesare pentru a face faţă eforturilor de limitare a răspândirii infecţiei cu coronavirus.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!