Construcția de la Mircea cel Bătrân 13/2, motiv de conflict continuu. Compania i-a adresat o scrisoare deschisă edilului (VIDEO)

Construcția de la Mircea cel Bătrân 13/2, motiv de conflict continuu. Compania i-a adresat o scrisoare deschisă edilului (VIDEO)

Șantierul de construcții al companiei Braus Imobiliare de pe bulevardul Mircea cel Bătrân 13/2, continuă să fie motiv de conflict. După ce la 16 martie, prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, au fost anulate integral actele permisive de construcție, locatarii blocurilor vecine s-au adunat la un protest la 12 mai. Oamenii spun că lucrările durează de o săptămână. De cealată parte, reprezentanții companiei de construcții vor să ducă la bun sfârșit construcția Blocului C, una dintre cele trei clădiri de pe șantier, pentru a nu păgubi cele peste 200 de persoane care au investit în apartamente. Directorul companiei a ieșit cu o scrisoare publică în adresa primarului general de Chișinău. 

...

Publicitate

Vecini nemulțumiți de construcție

La 12 mai, locatarii blocurilor vecine șantierului de construcții, s-au adunat la un nou protest, nemulțumiți că pe șantier se desfășoară în continuare lucrări de construcție. Oamenii invocă actele ce confirmă decizia instanțelor de judecată de a sista lucrările. Ei susțin că de aproape o săptămână, zilnic solicită intervenția poliției. Fără un rezultat, însă. Lucrările continuă.

Marți, la fața locului au venit și reprezentanții preturii Ciocana. În urma unui dialog, una dintre mașinile de pe șantier a fost evacuată. Solicitați de AGORA pentru un răspuns, aceștia însă au refuzat să comenteze cazul.

Am încercat să obținem un comentariu la acest subiect din partea viceprimarului Victor Chironda, acesta însă nu a răspuns la telefon. În zilele următoare, se planifică o ședință cu participarea părților la Primăria Chișinău.

Istoria conflictului

Compania „Braus Imobiliare” a cumpărat la 1 februarie 2018 terenul destinat pentru construcții amplasat în str.Mircea cel Bătrân 13/2 din municipiul Chișinău, care avea emis de autoritatea locală și un Certificat de urbanism. Două luni mai târziu, la data de 28 martie 2018 „Braus Imobiliare” a primit Autorizația de construire prin care s-a autorizat „executarea lucrărilor de construire a unui complex locativ cu trei blocuri cu apartamente, spații comerciale/prestări servicii și parcări auto subterane.

„După primirea Autorizației de construire au fost demarate lucrările de construcție, iar la 11 iunie 2019, Primăria municipiului Chișinău a prelungit termenul Autorizației cu o perioadă de 10 luni pentru îndeplinirea lucrărilor. După un an și jumătate de executare a lucrărilor, fiind ridicate 10 nivele la blocul locativ, la 26 iunie 2019 Primăria municipiului Chișinău, în persoana primarului general interimar Ruslan Codreanu, a suspendat Autorizația de construire, în parte ce ține de executarea construcției la două blocuri (A și B) din cele trei”, mai menționează Țîrchi în scrisoarea sa adresată edilului capitalei.

Ulterior, la decembrie 2019, proaspăt alesul primar general Ion Ceban a revocat Autorizația de construire a două blocuri ale complexului (A și B). La 16 martie curent, Judecătoria Chișinău sediul Râșcani a anulat integral Autorizația de construire emisp la 28 martie 2018 și Certificatul de urbanism din 8 decembrie 2017. „Hotărârea este nelegală, deoarece instanța judecătorească a admis o cerere tardivă, contrar art.14, 17 din Legea contenciosului administrativ, art.209 Cod administrativ (care acordă 30 zile de la emitere)”, mai punctează antreprenorul.

Într-o discuție telefonică directorul companiei de construcții a confirmat că actele au fost anulate, menționând, însă, că decizia este cu drept de apel. Astfel, directorul Braus Imobiliare, intenționează să conteste această decizie. Acesta invocă necesitatea de finisare a construcției a unui bloc din cele trei ale complexului locativ, față de care nu existau nemulțumiri anterior. În caz contrar, Țîrchi spune că peste 200 de persoane ar putea rămâne fără apartamentele în construcția cărora au investit.

Conflictul dintre cele două părți durează de aproape un an. Amintim că în luna noiembrie 2019, reprezentanții grupului de locatari din blocurile de pe strada Mircea cel Bătrîn 13/ 1 și 13/ 2, vecini cu șantierul de construcție a companieri Braus Imobiliare, au venit la ședința CMC pentru a cere ajutor.

Iar la 5 martie, reprezentanții companiei de construcții „Braus Imobiliare” au fost cei care au venit în fața consilierilor municipali. Investitorii erau nemulțumiți de decizia de suspendare a lucrărilor de construcție a blocului de locuit și se plângeau că riscă să peradă sume mari din banii investiți.

Redacția AGORA a expus anterior cazul într-un material amplu. Totodată, vom continua să monitorizăm acest caz și să prezentăm informații noi.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal