Construcția de la Mircea cel Bătrân 13/2, motiv de conflict continuu. Compania i-a adresat o scrisoare deschisă edilului (VIDEO)

Construcția de la Mircea cel Bătrân 13/2, motiv de conflict continuu. Compania i-a adresat o scrisoare deschisă edilului (VIDEO)

Șantierul de construcții al companiei Braus Imobiliare de pe bulevardul Mircea cel Bătrân 13/2, continuă să fie motiv de conflict. După ce la 16 martie, prin decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, au fost anulate integral actele permisive de construcție, locatarii blocurilor vecine s-au adunat la un protest la 12 mai. Oamenii spun că lucrările durează de o săptămână. De cealată parte, reprezentanții companiei de construcții vor să ducă la bun sfârșit construcția Blocului C, una dintre cele trei clădiri de pe șantier, pentru a nu păgubi cele peste 200 de persoane care au investit în apartamente. Directorul companiei a ieșit cu o scrisoare publică în adresa primarului general de Chișinău. 

Potrivit lui, sectorul de construcții poate deveni în cel mai scurt timp un „colac salvator” pentru economia națională în contextul crizei actuale. „Companiile de construcții pot în cel mai scurt timp furniza zeci de mii de locuri de muncă, cu salarii lunare de zeci de mii de lei, asigurate pentru minim un an înainte. Viteza de restabilire a domeniului construcțiilor depinde acum doar de Primărie. După o jumătate de an în care procesul de eliberare a actelor permisive pentru construcții a fost practic stopat, astăzi, autoritățile locale pot debloca acest sector, oferind noi locuri de muncă. La fel, bugetul de stat poate atrage noi bani din contul eliminării abuzurilor legate de companiile de construcții care deja sunt în plină dezvoltare a propriilor proiecte și „Braus Imobiliare” este un exemplu grăitor”, a scris Grigore Țîrchi.

Antreprenorul se arată nemulțumit de faptul că autoritățile municipale nu au au oferit un răspuns pe marginea cererii de eliberare a unui nou Certificat de urbanism construcția de pe bulevardul Mircea cel Bătrîn.

„La această cerere nu s-a luat nici o atitudine, deși art.60 Cod administrativ, acordă un termen de 30 zile pentru examinare, Primăria mun.Chișinău neglijează/refuză cererile SRL ”Braus Imobiliare”, iar pe de altă parte au intensificat controalele la sediul companiei, la șantierul din str.Mircea cel Bătrân 13/2, precum și la domiciliul administratorului”, se mai arată în scrisoare.

 

Vecini nemulțumiți de construcție  

La 12 mai, locatarii blocurilor vecine șantierului de construcții, s-au adunat la un nou protest, nemulțumiți că pe șantier se desfășoară în continuare lucrări de construcție. Oamenii invocă actele ce confirmă decizia instanțelor de judecată de a sista lucrările. Ei susțin că de aproape o săptămână, zilnic solicită intervenția poliției. Fără un rezultat, însă. Lucrările continuă.

Marți, la fața locului au venit și reprezentanții preturii Ciocana. În urma unui dialog, una dintre mașinile de pe șantier a fost evacuată. Solicitați de AGORA pentru un răspuns, aceștia însă au refuzat să comenteze cazul.

Am încercat să obținem un comentariu la acest subiect din partea viceprimarului Victor Chironda, acesta însă nu a răspuns la telefon. În zilele următoare, se planifică o ședință cu participarea părților la Primăria Chișinău.

Istoria conflictului

Compania „Braus Imobiliare” a cumpărat la 1 februarie 2018 terenul destinat pentru construcții amplasat în str.Mircea cel Bătrân 13/2 din municipiul Chișinău, care avea emis de autoritatea locală și un Certificat de urbanism. Două luni mai târziu, la  data de 28 martie 2018 „Braus Imobiliare” a primit Autorizația de construire prin care s-a autorizat „executarea lucrărilor de construire a unui complex locativ cu trei blocuri cu apartamente, spații comerciale/prestări servicii și parcări auto subterane.    

„După primirea Autorizației de construire au fost demarate lucrările de construcție, iar la 11 iunie 2019, Primăria municipiului Chișinău a prelungit termenul Autorizației cu o perioadă de 10 luni pentru îndeplinirea lucrărilor. După un an și jumătate de executare a lucrărilor, fiind ridicate 10 nivele la blocul locativ, la 26 iunie 2019 Primăria municipiului Chișinău, în persoana primarului general interimar Ruslan Codreanu, a suspendat Autorizația de construire, în parte ce ține de executarea construcției la două blocuri (A și B) din cele trei”, mai menționează Țîrchi în scrisoarea sa adresată edilului capitalei.

Ulterior, la decembrie 2019, proaspăt alesul primar general Ion Ceban a revocat Autorizația de construire a două blocuri ale complexului (A și B). La 16 martie curent, Judecătoria Chișinău sediul Râșcani a anulat integral Autorizația de construire emisp la 28 martie 2018 și Certificatul de urbanism din 8 decembrie 2017. „Hotărârea este nelegală, deoarece instanța judecătorească a admis o cerere tardivă, contrar art.14, 17 din Legea contenciosului administrativ, art.209 Cod administrativ (care acordă 30 zile de la emitere)”, mai punctează antreprenorul.

Într-o discuție telefonică directorul companiei de construcții a confirmat că actele au fost anulate, menționând, însă, că decizia este cu drept de apel. Astfel, directorul Braus Imobiliare, intenționează să conteste această decizie. Acesta invocă necesitatea de finisare a construcției a unui bloc din cele trei ale complexului locativ, față de care nu existau nemulțumiri anterior. În caz contrar, Țîrchi spune că peste 200 de persoane ar putea rămâne fără apartamentele în construcția cărora au investit. 

Conflictul dintre cele două părți durează de aproape un an. Amintim că în luna noiembrie 2019, reprezentanții grupului de locatari din blocurile de pe strada Mircea cel Bătrîn 13/ 1 și 13/ 2, vecini cu șantierul de construcție a companieri Braus Imobiliare, au venit la ședința CMC pentru a cere ajutor. 

Iar la 5 martie, reprezentanții companiei de construcții „Braus Imobiliare” au fost cei care au venit în fața consilierilor municipali. Investitorii erau nemulțumiți de decizia de suspendare a lucrărilor de construcție a blocului de locuit și se plângeau că riscă să peradă sume mari din banii investiți.

Redacția AGORA a expus anterior cazul într-un material amplu. Totodată, vom continua să monitorizăm acest caz și să prezentăm informații noi.

Dragă cititor,

Mii de oameni ne citesc în aceste zile în căutarea informațiilor, răspunsurilor și a unui fir de speranță. Iar noi lucrăm ca să asigurăm un jurnalism responsabil care să ne ajute pe fiecare dintre noi să înțelegem mai bine tot ce se întâmplă în jurul nostru și să ne unească în aceste timpuri complicate.

Ce putem face noi acum, este să te informăm corect, din surse verificate. Când nu știi pe cine să crezi, vezi ce scrie AGORA.
Fiecare contribuție din partea cititorilor este valoroasă pentru activitatea redacției. Susține-ne cu un abonament de membru. Mulțumim

Vezi și aceste știri
Construcția cu bucluc de pe str. Mircea cel Bătrân: Reprezentanții „Braus Imobiliare” se plâng de investiții de 6 mil. euro. Cer să intervină CMC

Construcția cu bucluc de pe str. Mircea cel Bătrân: Reprezentanții „Braus Imobiliare” se plâng de investiții de 6 mil. euro. Cer să intervină CMC

Locatarii din apropirea șantierului de construcție de pe str. Mircea cel Bătrân cer ajutorul CMC-ului

Locatarii din apropirea șantierului de construcție de pe str. Mircea cel Bătrân cer ajutorul CMC-ului

Ciocana: Trei blocuri locative, a câte 20 de nivele, pe 0,5 ha de pământ. Locuitorii din casele vecine cer primăriei retragerea autorizației de construcție

Ciocana: Trei blocuri locative, a câte 20 de nivele, pe 0,5 ha de pământ. Locuitorii din casele vecine cer primăriei retragerea autorizației de construcție

Advertoriale
Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar două luni, vezi cum am reușit!”

Cristina Guțu: „Am slăbit cu 10 kilograme în doar două luni, vezi cum am reușit!”

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Trei reguli cum afacerea ta poate supraviețui concurenței

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

Reprezentanți ai Guvernului de la București au vizitat Victoriabank, cea mai mare investiție românească în Republica Moldova (VIDEO)

E un efort pe care nu-l putem face
singuri, așa că te așteptăm alături de noi
EMISIUNI
 • Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
  Moldova, I am back! | Natalia și Sergiu Nicoriuc s-au întors în țară după 14 ani de muncă în străinătate și s-au apucat de lemnărit (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: În căutarea jobului perfect (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Tatiana Miron, tânăra care a decis să revină din Spania pentru a dezvolta satele din Moldova (VIDEO)
 • Copiii știu mai bine: Liderii lumii - sup lupă (VIDEO)
 • Moldova, I am back! | Dumitru și Emanuela Ciuprina, tinerii care au schimbat Bucureștiul pe satul Lunga din Florești (VIDEO)
Cele mai populare
 • 1
  Un tânăr originar din Moldova ar fi decedat în războiul din Ucraina
 • 2
  EDITORIAL | Serbările de sfârșit de an școlar, ca un show al crizelor existențiale ale părinților
 • 3
  Ministerul rus de Externe: Moscova va monitoriza reacția Chișinăului la posibilele livrări de arme NATO
 • 4
  Un diplomat rus și-a dat demisia: Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea
Canalul nostru de pe YouTube
Autentificare
Ai uitat parola?
Salvează articolul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Articolele salvate pentru mai târziu, le vei putea găsi în profilul tău.

Urmărește subiectul

Pentru a activa această opțiune, e nevoie să fii logat pe AGORA.

Subiectele urmărite le vei putea găsi în profilul tău.