
Dodon acuză Guvernul Sandu: „Dacă nu aprobau reeșalonarea datoriei, putea fi anulat contractul de concesiune a aeroportului”
Președintele Igor Dodon a acuzat Guvernul Maiei Sandu că nu ar fi profitat de ocazia de a întoarce Aeroportul Internațional Chișinău în gestiunea statului. Declarația a fost făcută după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).
・
Potrivit șefului statului, sunt trei căi pentru a întoarce aeroportul în gestiunea statului. „Anularea acordului, fiindcă au fost încălcări la momentul semnării; Neexecutarea angajamentelor investiționale – până la 1 ianuarie 2020 investitorul, din ceea ce și-a asumat, nu a investit peste 66 de milioane de euro, au termen până pe 30 august de a investi suma rămasă, dar ei bani nu au; Insolvabilitatea Avia Invest, fiindcă este datoare statului cu zeci de milioane de lei”, a declarat oficialul.
Igor Dodon susține că insolvabilitatea Avia Invest putea fi declarată în vara anului trecut, odată cu învestirea Guvernului condus de Maia Sandu, susținut de PSRM.
„Avia Invest este obligată să achite taxa pentru supraveghere aeronautică. Anul trecut, când s-a schimbat Guvernul, datoria era de 118 milioane de lei. Ce fac funcționarii din Guvernul Maiei Sandu? Semnează decizia de reeșalonare a datoriilor, ca să fie achitate până în mai 2020, nu imediat. Dacă semnau atunci, atunci putea fi dat în insolvabilitate Avia Invest și putea fi anulat acordul de concesiune. Am solicitat informații de ce funcționarii din Guvern au permis această reeșalonare. Per total cu vreo 50-60 de milioane de lei Avia Invest e datoare statului. Conturile sunt blocate. Este un punct în contract: în caz de insolvabilitate a investitorului, contractul se consideră automat anulat”, a explicat președintele.
Menționăm că lidera PAS și fosta prim-ministră, Maia Sandu, nu a comentat, deocamdată, acuzațiile șefului statului.
Tot astăzi, concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău, Avia Invest, a anunțat că unul dintre fondatorii companiei a acordat un împrumut de 170 de milioane de euro, bani din care urmează să fie stinse toate datoriile, până pe 15 mai curent, dar și să fie continuate investițiile.