
ODIMM va lansa un program pentru IMM-uri în contextul crizei COVID-19. Care sunt cifrele orgranizației în 13 ani de activitate
40% din beneficiarii Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) sunt tineri, iar ca urmare a proiectelor ODIMM, statul a câștigat aproape 1,5 miliarde de lei. Datele vin în contextul marcării a 13 ani de la crearea organizației. Mai mult, instituția spune că urmează și proiecte pentru întreprinderile mici și mijlocii în contextul crizei COVID-19.
・
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, a menționat în cadrul briefingului de presă că pe parcursul a 13 ani a fost asigurat un dialog continuu cu mediul privat și autoritățile pentru a veni cu inițiative și răspuns la necesităților companiilor mici și mijlocii.
„ODIMM a asigurat acces la instrumentele de suport pentru circa 140 de mii de persoane, dintre care 80 de mii de companii au avut acces la servicii de consultanță. Peste 33 de mi de antreprenori au fost instruiți, iar peste 3.600 companii au obținut acces la finanțare de peste 500 de milioane de lei. Suma investită în stat ca urmare a proiectelor și investițiilor din partea ODIMM a constituit peste 1,2 miliarde de lei în economia națională. În rezultatul activităților au fost create aproximativ 7.300 de locuri de muncă”, a spus Railean.
Potrivit ministrului, Republica Moldova dispune de 11 incubatoare de afacere localizate practic în toate raioanele țării și două clustere de dezvoltare în regiunea sud și nord. Pentru acestea, din bugetul de stat au fost alocate 2,2 milioane lei pentru dezvoltarea afacerilor în post-criză.
Totodată, Sergiu Railean a menționat și despre posibilitatea lansării unui nou program pentru întreprinderile mici și mijlocii în contextul crizei COVID-19.
„Se preconizează lansarea unui program de suport în valoarea de 20 de milioane de lei. Acest program vine în ajutor mediului de afaceri ca să-și vândă produsele online”, a declarat ministrul.
Potrivit Directoarei ODIMM, Iulia Costin, prin proiectele implementate organizația încearcă să susțină tinerii pentru a-și deschide o afacere acasă, iar acum 40% din tot beneficiari de susținere sunt tineri.
Autor:
„În urma programului start-up pentru tineri, care a fost implementat cu un an în urmă, au fost instruiți 533 de tineri, dintre care 128 au fost acceptați la finanțare de 180 de mii de lei. Total, acest grant are o valoare de 20 de milioane de lei, iar în rezultat sunt investiți 38 milioane.
Iulia Costin susține că anume tinerii vin cu idei inovative, fiind o premieră pentru Moldova, producerea paharelor comestibile, fabricarea chiuvetelor din lemn, producerea cărămizilor LEGO pentru construcția caselor. Astfel în urma deschiderii afacerilor de tineri au fost create 330 locuri de muncă.
Organizația ODIMM a fost creată de către Guvernul Republicii Moldova și Ministerul Economiei și Infrastructurii cu 13 ani în urmă, cu scopul de a găsi soluții imediate și să implementeze diferite instrumente de suport în afaceri care contribuie la crearea unui mediu de afaceri competitiv.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!