
Consilier municipal: Pentru spațiile date în arendă, municipalitatea încasează 12 mln. în loc de 17 mln. de lei. Cât costă chiria parterului Primăriei Chișinău
Primăria Chișinău ar trebui, anual, să încaseze circa 17 milioane de lei din darea în arendă a spațiilor din proprietatea municipală. Totuși, suma constituie doar 12 milioane, iar datoria de la darea în locațiune a spațiilor comerciale constituie 21,4 milioane de lei. Datele au fost enunțate de consilierul municipal Roman Cojuhari în timpul prezentării unei inițiative de proiect cu privire la eficientizarea managementului financiar, la ședința CMC din 26 mai.
・
„Primăria Chișinău are încheiate 473 de contracte de locațiune prin care sunt dați în arendă circa 57 de mii de m2. De la darea în locațiune, Primăria ar trebui anual să încaseze circa 17 milioane de lei, sumă planificată și în bugetul municipal. De fapt, încasăm doar 12 milioane. Datoria de la dare în locațiune a spațiilor comerciale este azi de 21,4 milioane de lei”, spune Cojuhari.
Mai mult, consilierul estimează că prețul mediu pentru un m2, dat în arendă de Primăria Chișinău ar fi de circa 1,28 euro/m2. „Cred că majoritatea dintre cei care au afaceri știu câte cât plătesc la privați – între 7-25 euro/m2”, spune Cojuhari.
Arenda pentru parterul clădirii Primăriei Chișinău constituie 862,8 mii lei anual
Consilierul fracțiunii municipale PAS susține că primul etaj al sediului Primăriei, cu o suprafață de 1.020 de m2, este dat în arendă pentru pentru suma de 862.800 lei anual.
„Asta, în medie, este 3,6 euro/m2. Depozitele de prin sectoare și se dau mai scump în arendă. Prețul mediu pentru astfel de edificiu trebuie să fie minim de la 15 euro în sus. Noi numai de la parterul Primăriei ar trebui să încasăm anual mai mult cu 3 milioane de lei”, constată Cojuhari.
Datele au fost enunțate în timp ce consilierul prezenta la ședința CMC un proiect ce prevede constituirea unui grup de lucru pentru elaborarea strategiei de eficientizarea a managementului financiar. Problemele discutatea de consilieri au ținut de modul în care sunt gestionate proprietățile municipale: întreprinderi, spații date în arendă și terenuri. Componența noii comisii a fost stabilită, iar proiectul ca bază a fost votat de majoritatea consilierilor municipali.
Amintim că nu e prima dată când consilierul PAS comentează prețurile pentru darea în arendă a spațiilor ce aparțin municipalității. La mijlocul lunii mai, fracțiunea PAS în CMC afirma că din cauza că Primăria oferă spațiile de la parter la preț mic, municipalitatea ar pierde trei milioane de lei anual.