
Dodon amenință democrații, dacă votează legea cu privire la ONG-uri: „Asta înseamnă destrămarea acordului”
Dacă democrații vor vota legea cu privire la organizațiile neguvernamentale, care reprezintă una dintre condițiile pentru debursarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară din partea UE, acordul de constituire a coaliției se va destrăma. Asta a declarat președintele Igor Dodon, menționând că, chiar dacă proiectul va trece de Parlament, nu îl va promulga.
・
„Proiectul prevede că ONG-urile pot primi finanțare de peste hotare și se pot implica în politică. Se deschide un ONG de băieții de la Harvard, îi dau câteva milioane de dolari. Apoi acest ONG, cu partidul Maiei Sandu sau al lui Andrei Năstase, începe activitatea politică. Ce înseamnă asta? Implicare în politica internă a Republicii Moldova. În așa condiții, nu ne trebuie nouă așa finanțare”, a declarat Igor Dodon în cadrul vlogului „Președintele Răspunde”.
Dodon a menționat că PSRM nu va vota pentru această lege. „Dacă partenerii vor vota, asta înseamnă că încalcă acordul de coaliție. Toate votările în Parlament se iau în consens. Dacă, prin minune, această lege trece, dacă vor vota, asta înseamnă destrămarea acordului. Eu nu voi promulga legea. Speakerul are 20 de zile să o trimită la promulgare, eu am 15 zile la dispoziție ca să o returnez. Dacă să repetăm procedura, ies două luni și jumătate. Această lege nu va trece, e o poziție principială”, a spus șeful statului.
PDM, gata să voteze legea
De partea cealaltă, pe 28 mai, președintele PDM, Pavel Filip, a declarat că nu vede „o problemă tocmai atât de mare ca această lege să fie votată”.
„Am încercat să promovez această lege. Cele mai mari discuții se referă la articolul 6, unde este prevăzută posibilitatea ajutorului financiar, material, din partea ONG-urilor pentru partidele politice. Poate duce tangențial la finanțarea din exterior a partidelor politice. Dar nu este tocmai atât de grav, pentru că există rapoarte. În linii mari, eu nu aș vedea o problemă tocmai atât de mare ca această lege să fie votată. Noi am insistat și am introdus în ordinea de zi a ședinței bisăptămânale a Parlamentului. Am toată certitudinea că ea va fi votată la următoarea ședință a Parlamentului”, a menționat Pavel Filip în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.
Cât despre prevederea care spune că legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, democratul a spus: „Nu am auzit care sunt argumentele PSRM, deja urmează să vedem argumentele care vor fi aduse în plen”.
„Cu referire la implicarea ONG-urilor în politică, îl vedeam zilele trecute pe Sergiu Sîrbu, care spunea cine achită pentru sediu și spunea că are o fundație a lui care achită acest sediu și e oferit gratis grupului Pro Moldova. Acest lucru poate fi continuat și într-un mod mult mai serios. Acum PDM e undeva la mijloc, pentru că nu are de beneficiat nici din finanțări de la ONG-uri, nici de la alte tipuri de finanțări”, a adăugat președintele PDM.
Maia Sandu: ONG-urile accesează surse din afară așa cum o face Guvernul
Iar lidera PAS, Maia Sandu, a spus că este „nedumerită de lipsa de inițiativă din partea autorităților ca să obțină acest ajutor” din partea Uniunii Europene.
„Această lege a ONG-urilor urma să fie adoptată încă în anul 2018, atunci a fost adoptată în Guvern, după care s-a împotmolit în Parlament. Atunci au apărut discuții despre pericolele pe care le prezintă ONG-urile și faptul că primesc finanțare din afara țării. E normal să primească finanțare de peste hotare atunci când nu sunt resurse în țară și Guvernul nu alocă resurse pentru ca aceste ONG-uri să poată să activeze”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime”.
„Se pune problema din partea socialiștilor ca această lege, chiar dacă va fi votată, să intre în vigoare de la începutul anului 2021, lucru care nu este de înțeles și care nu cred că va fi acceptat de către Uniunea Europeană. Nu cred că UE va fi de acord să deburseze banii acum, iar legea să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021. ONG-urile accesează surse din afară așa cum Guvernul accesează surse din afară. Eu nu văd niciun motiv clar, de ce le-ar fi frică. Da, știm că nu le plac ONG-urile, în special cele independente, care vin cu critici atunci când guvernarea o dă în bară. Dar ONG-urile sunt un element al procesului democratic. Îi place sau nu guvernării, dar asta e democrația. Chiar nu pot să înțeleg care este problema că Guvernul ar fi gata să dea cu piciorul la 600 de milioane de lei de care țara are nevoie”, a adăugat lidera PAS.
Menționăm că Republica Moldova a reușit să acceseze doar prima tranșă, de 30 de milioane de euro, din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro, din partea Uniunii Europene.
Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!