Maia Sandu: Pe când conduceam Guvernul, nu s-a găsit cineva care să pună legea ONG-urilor pe lista priorităților

Maia Sandu: Pe când conduceam Guvernul, nu s-a găsit cineva care să pună legea ONG-urilor pe lista priorităților

Legea cu privire la ONG-uri nu a fost examinată de Guvernul Sandu pe timpul când era la putere așa cum nu a fost în lista priorităților. Este explicația Maiei Sandu dată în timpul unui interviu pentru AGORA. Mai mult, lidera PAS spune că partidul a fost finanțat doar în sumă de câteva sute de lei din partea unor membri ai ONG-urilor.

„Problema pentru guvernare sunt fundațiile și în special fundația soției lui Igor Dodon. Este singurul lucru care deranjează în legea ONG-urilor, pentru că, până acum, fundațiile erau reglementate separat. Acum, un singur act normativ va reglementa toate ONG-uri, inclusiv și fundațiile și nu vor putea face campanie electorală.

Citește și: „Eu nu știu toți finanțatorii”. Cum răspunde Dodon la întrebarea despre originea banilor fundației primei doamne

Dacă ar fi alt motiv, socialiștii ar propune modificări în lege. Pur și simplu zic „nu”, știind că țara pierde 70 de milioane. Au zis doar să fie aplicată din 1 ianuarie 2021, după alegeri”, a spus Maia Sandu cu referire la legea ONG-urilor care stârnește discuții contradictorii în rândul forțelor politice.

Publicitate

Lidera PAS a fost întrebată de ce legea nu a fost discutată în perioada în care Guvernul Sandu a fost la putere. „Pentru că am avut foarte multe legi pe agendă. N-a fost nici societatea civilă să ne ceară să o prioritizăm, pentru că aveam un plan foste lung de legi la care lucram și pe care eram concentrați și evident, lucram pe legi în justiție în special și nu s-a găsit cineva în perioada aceea, din partea ONG-urilor, sau din exterior, să zică să pune această lege pe agendă mai devreme decât altele”, a explicat Maia Sandu.

Întrebată dacă PAS a beneficiat sau nu de finanțări din partea unor organizații nonguvernamentale, Sandu a punctat că partidul său a primit donații din partea „unor cetățeni responsabili”.

„Dacă niște cetățeni responsabili au donat din banii lor adunați cinstit. 500 de lei pe care i-au donat unii oameni la partid în situația în care PSRM primea bani cu milioanele, e normal. Societatea civilă vrea să trăiască într-o țară administrată de oameni onești. De aceea au dreptul să contribuie. Dar uitați-vă care sunt contribuțiile - câteva sute de lei și uitați-vă la bugetele pe care le avem, foarte mici, și bugetele pe care le au PD, iar acum PSRM”, a spus Maia Sandu.

Reamintim că luni dimineața prim-ministrul Ion Chicu susținea că Guvernul condus de el nu este împotriva legii ONG-urilor, care reprezintă una dintre condițiile pentru debursarea celei de-a doua tranșe din asistența macrofinanciară din partea UE, însă nu în formula votată în 2018. Mai mult, premierul susține că legea în formula actuală poate duce la pierderea independenței R. Moldova, iar promotorii acestui proiect fac o tentativă „de a lichida R. Moldova”.

Recent, Igor Dodon făcea o declarație similară. Mai mult, el atenționa democrații că dacă vor vota pentru această lege, în formula veche, acordul de constituire a coaliției se va destrăma. Mai mult, el afirma că dacă proiectul va trece de Parlament, oricum nu îl va promulga.

De partea cealaltă, pe 28 mai, președintele PDM, Pavel Filip, a declarat că nu vede „o problemă tocmai atât de mare ca această lege să fie votată”.

Fă parte din comunitatea AGORA. Susține jurnalismul independent și transparent din Republica Moldova. Avem nevoie de tine pentru a continua să ne facem munca cu dedicație și curaj!

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal