
Comisia de la Veneția privește pozitiv modificările legii cu privire la CSM, însă „este regretabil că Parlamentul nu a așteptat opinia solicitată”
Comisia de la Veneția salută modificările efectuate la Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Totuși, Comisia susține că este regretabil faptul că Parlamentul de la Chișinău nu a așteptat opinia solicitată înaite de a adopta și a înainta proiectul de lege pentru promulgare.
・
„Pentru Comisia de la Veneția și Direcția Drepturilor Omului și a Statului de Drept al Consiliului Europei este regretabil faptul că Parlamentul Republicii Moldova nu a așteptat opinia înainte de adoptarea proiectului de lege cu privire la CSM. Sperăm că cooperarea cu Republica Moldova va fi mai constructivă și mai substanțială”, se arată în aviz.
De cealaltă parte, Comisia de la Veneția consideră decizia autorităților de la Chișinău de a mări numărul membrilor CSM, de la 12 la 15, una pozitivă întrucât sarcinile instituției vor fi consolidate calitativ.
De asemenea, Comisia salută propunerea potrivit căreia membrii CSM să fie aleși din rândul societății civile, cu votul majorității Parlamentare.
Totuși, recomandă ca autoritățile Republicii Moldova să ia în calcul varianta propunerii candidaților la funcția de membri ai CSM de organisme externe. „Majoritatea” fiind un prag mic al conducerii care ar putea duce la numirea în funcție a persoanelor care ar conveni guvernării.
Comisia de la Veneția mai recomandă reînnoirea componenței CSM la intrarea în vigoare a modificărilor constituționale noi.
„Comisia și Direcția Drepturilor Omului și a Statului de Drept al Consiliului Europei nu au niciun motiv să se îndoiască de calificarea profesională a membrilor laici desemnați în martie 2020. Astfel, aceștia ar putea avea posibilitatea de a solicita din nou, iar acest lucru ar trebui indicat în dispoziția tranzitorie”, se arată în opinie.
Totodată, raportorii sunt de părere că este necesară înlocuirea normei care presupune că membrii CSM nu pot fi revocați.
„Comisia recomandă înlocuirea dispoziției care prevede că membrii CSM nu pot fi revocați, printr-o dispoziție mai clară care permite revocarea lor doar pe motiv de sancțiuni disciplinare grave sau condamnări penale finale sau de imposibilitate obiectivă de a își exercită funcțiile prevăzute în legea organică”, transmite Comisia de la Veneția.
Opinia integrală a Comisiei de la Veneția:
Comisia de la Venția by Capitolina Turculeț on Scribd
Amintim că modificarea legii cu privire la CSM prevede majorarea numărului de membri ai instituției de la 12 la 15, numirea a cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept de către Parlament, precum și o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor. Totodată, prevede lipsa sancţiunilor disciplinare, precum și o vechime în muncă de trei ani pentru candidații la funcţia de membru al CSM din rândul judecătorilor.