Mai mulți reprezentanți ai societății civile cer instituirea unui moratoriu asupra construcțiilor în nucleului istoric al Chișinăului

Mai mulți reprezentanți ai societății civile cer instituirea unui moratoriu asupra construcțiilor în nucleului istoric al Chișinăului

Mai mulți reprezentanți ai societății civile solicită Consiliului Municipal Chișinău, Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova instituirea unui moratoriu pentru Nucleul Istoric. În demersul întocmit, reprezentanții cer să fie sistate pe o perioadă maximă de un an toate procedurile de construcție și demolare în perimetrul Centrului Istoric al Chișinăului.

Mai mult, ONG-urile solicită în termenul cel mai scurt, dar nu mai târziu de un an de la adoptarea moratoriului, să se elaboreze și se se adopte o politică publică municipală de protejare a patrimoniului cultural imobil, care să includă studiu de fundamentare istorico-arhitectural al nucleului istoric și al zonei lui de protecție, dar și documentația de urbanism pentru Centrul Istoric.

Demersul vine în contextul în care dezvoltarea Chișinăului conform modelului monocentric, când toate funcțiunile general urbane și funcțiunile general naționale (administrative, comerciale, bancare etc.) sunt continuu concentrate pe teritoriul Nucleului istoric, duce în mod inevitabil la distrugerea graduală a Nucleului istoric, generând și grave probleme urbanistice la nivel de oraș, cum ar fi: congestionarea traficului, incapacitatea spațiului de a răspunde nevoilor populației, insuficiența spațiilor pentru amenajarea zonelor verzi.

Totodată, ONG-urile menționează că nici măcar spațiile verzi din cadrul Nucleului Istoric nu sunt scutite de presiunile imobiliare, riscând să fie parțial distruse și mutilate, afectându-li-se destinația de spații de odihnă și recreere și statutul individual de protecție stabilit de Parlament.

Mai mult, solicitanții propun mai multe măsuri pentru a atenua impactul asupra cetățenilor, agenților economici și asupra altor actori implicați. Printre acestea se enumeră:

  1. Moratoriul privind sistarea lucrărilor de construcție și demolare să vizeze doar Centrul Istoric al Chișinăului;
  2. Moratoriul să fie instituit pe durata unui an de la data intrării sale în vigoare;
  3. Moratoriul să nu producă efecte asupra acelor activități de construcție sau demolare pentru care la data intrării în vigoare a Moratoriului au fost obținute și sunt deținute în mod legal autorizațiile corespunzătoare de construire sau, respectiv, de demolare;
  4. Moratoriul nu produce efecte asupra lucrărilor de infrastructură și rețele inginerești;
  5. Moratoriul să permită lucrările de întreținere, reparație și conservare în cadrul Centrului Istoric, doar în baza avizului CNMI (Consiliului Național al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Educației, Culturii și Cercetării), și care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții: nu modifică regimul de înălțime actual pentru clădirile existente al Centrului Istoric, dacă sunt necesare pentru a preveni degradarea monumentelor individuale și în cazul în care lucrările pentru monumentele individuale nu includ intervenții ca: mărirea suprafeței construite, supraetajare, modificarea tâmplăriilor, tencuielii, etc.

Potrivit reprezentanților, un proiect de lege privind moratoriul a fost înregistrat în data de 21 mai 2019, la Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a fost înregistrat proiectul „privind instituirea unui moratoriu asupra autorizării și continuării executării unor lucrări de construcție în mun. Chișinău”, iar pe 13 februarie 2020, proiectul a fost retras din Parlament.

Reprezentanții societății civile care au semnat demersul sunt Platforma „Save Chișinău”, ICOMOS, A. O. Urban Lab Chișinău, A. O. Centrul de Urbanism, A. O. Primăria Mea, Grupul Civic pentru Patrimoniu, A. O. Centrul de Politici, Inițiative și Cercetări Platforma, Mișcarea Occupy Guguță, Inițiativa Civică Orașul Meu Drag, A. O. Cetățean Activ și Oficiul Civil.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.