Astfel, pe lângă personalului diplomatic al aparatului central al MAEIE, de pașapoarte diplomatice vor putea beneficia inclusiv persoane din cadrul cabinetului ministrului.
În plus, de pașaport de acest fel vor beneficia directorul şi directorul adjunct al Serviciului de Protecție şi Pază de Stat, dar și ofiţerul de protecţie SPPS care asigură protecția persoanelor beneficiare ale protecției de stat în cadrul deplasărilor peste hotarele ţării.
„SPPS este instituția ce se subordonează direct Președintelui Republicii Moldova, astfel directorul și directorul-adjunct al serviciului respectiv sunt numiți și eliberați din funcție prin decret al președintelui Republicii Moldova. Persoanele vizate reprezintă interesele Republicii Moldova și ale instituției respective peste hotarele țării. Prin urmare aceste persoane, în funcție de specificul misiunii de protecție, însoțesc și asigură protecția persoanelor protejate în afara țării”, motivează autorii.
Autoritățile susțin că vin cu aceste modificări pentru că acum sunt „noi realități social-obiective”.
O altă modificare prevăzută în proiectul menționat este excluderea obligativității deținerii exclusive a cetățeniei RM de către titularii pașapoartelor diplomatice și de serviciu, dat fiind faptul că legislația națională „acceptă pluritatea de cetățenii”.
Pașaportul diplomatic oferă deținătorilor săi o serie de facilități la trecerea frontierei de stat. Deținătorii lui nu stau în rând la punctele vamale și nu sunt supuși unui control riguros. Lista celor care au dreptul să dețină un astfel de act include circa 30 de categorii.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.