Potrivit președintelui, din cele 13,3 miliarde de lei, prejudiciu cauzat statului, au fost restituite, din mijloace financiare recuperate la buget și sechestrări de active în interiorul țării- 6,3 miliarde lei.
„Aceasta este dublu față de ce era la începutul anului. Este vorba doar de surse interne. Dintre aceste, bani deja transferați pe conturi – 2,5 miliarde și sechestre – 3,8 miliarde lei”, precizează președintele după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 12 august.
De altă parte, deputatul Dumitru Alaiba nu este de acord cu cele menționat de președinte. „Cele 2,5 miliarde - e vorba în mare parte, din nou, de veniturile din lichidarea celor trei bănci ale lui Șor. Noi din 2017 vorbim pe silabe, explicăm că veniturile din lichidare - vânzări de sedii, mașini, nu pot fi „active recuperate”. Poți vinde toate clădirile BEM, dar miliardul va rămâne furat și nerecuperat. Dodon spune aceeași minciună pe care o spunea Plahotniuc”, precizează deputatul.
Totodată, Alaiba susține că sechestrele nu pot fi considerate active recuperate. „După ce se pune sechestru urmează o birocrație întreagă prin judecăți până banii sunt confiscați și încasați în buget. Deseori sechestrele sunt pur și simplu scoase și banii revin la proprietar”, explică deputatul pe pagina sa de Facebook.
Igor Dodon dă asigurări că s-au intensificat și activitățile pentru recuperarea banilor pe extern. „Pe extern până acum nimeni n-a făcut nimic, dar noi știm că o bună parte și marea majoritate a banilor au fost transferați în afara țării. Astfel, avem 51 de cereri de asistență juridică internațională, și avem cu 19 state comisii rogatorii. Aceasta înseamnă că curând vom începe arestarea activelor în afara țării. Știm deja unde sunt active, bani cash de sute de milioane de dolari”, spune ședul statului.
Potrivit lui, Procuratura Generală și organele responsabile au intensificat acțiunile în acest sens.
Mișcările financiare cunoscute sub denumirea de „furtul miliardului” s-au desfășurat în perioada 2012–2014. Atunci din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei moldovenești, aproximativ 767 de milioane de dolari, sumă echivalentă cu 12% din Produsul Intern Brut anual al țării și mai mare decât lichiditățile totale ale băncilor.
În luna mai curent procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a declarat că fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, este unul dintre principalii beneficiari ai fraudei bancare.
Pentru mai multe știri la acest subiect, click aici.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.