Mărturiile unui pacient, vindecat de COVID-19: M-am aflat la hotarul dintre două lumi. Medic: Tratamentul nu e plăcut, dar miza e mare - viața

Mărturiile unui pacient, vindecat de COVID-19: M-am aflat la hotarul dintre două lumi. Medic: Tratamentul nu e plăcut, dar miza e mare - viața

Mihail Vîlcu este unul dintre pacienții care au reușit să se vindece cu succes după ce a fost infectat cu COVID-19. Infecția virală s-a suprapus cu bronșita cronică de care suferea. „Am crezut că am nimerit în iad”, își amintește bărbatul zilele petrecute în secția de reanimare. Medicul care i-a indicat tratamentul, Adrian Belîi, susține că deși virusul încă nu e studiat suficient, sunt cazuri când maladia lasă consecințe asupra stării de sănătate a persoanelor.

...

Bărbatul spune că zilele în care a urmat tratament la Institutul de Medicină Urgentă au fost strașnice. „Când am fost în secția de reanimare a spitalului, la început nu-mi dădeam seama unde mă aflu, după care am crezut că am nimerit în iad. Toate suferințele și tratamentul sunt ceva strașnic.

Publicitate

Ziceam că m-am aflat la hotarul dintre două lumi și doar cu Dumnezeu și cu străduința medicilor am revenit pe lumea asta. Le sunt recunoscător și nu-mi vine a crede nici azi că am revenit la o viață normală. Îi îndemn pe toți scepticii să creadă că este ceva strașnic și de nedorit să treacă prin așa experiență în viață”, a mai spus bărbatul.

...

„Cazul domnului Vîlcu este caz tipic al unui pacient care a avut nefericirea să facă o formă severă de boală și a beneficiat de tratament intensiv. Din fericire, tratamentul și-a făcut efectul. Tratamentele însă nu sunt din cele mai plăcute, în special ventilarea pulmonară artificială noninvazivă, când pacientul se sufocă, nu are forță suficientă să respire și atunci aparatul îl ajută să respire printr-o mască de construcție specială cu concentrații sporite de oxigen. Nu e plăcut, dar miza e mare - viața”, spune medicul.

Astfel de proceduri pot dura 2-4 săptămâni încontinuu până la recuperarea pacientului. În plus, spune Belîi, sunt administrate o serie de tratamente medicamentoase care corectează anumite tulburări în organism – sistemul de coagulare a sângelui, mecanismul inflamator, iar o mare parte dintre pacienți care au fost în stare gravă, se recuperează și revin la viața normală.

Consecințele maladiei COVID-19

„Maladia lasă pentru o bună parte dintre pacienți consecințe de lungă durată. Acestea pot fi la nivel de sistem respirator, dar și la nivel de sistem nervos central, sistem digestiv”, susține Adrian Belîi.

Totuși, medicul menționează că a trecut relativ puțin timp de la începutul epidemiei pentru a acumula informația principală despre consecințele infecției și a o sistematiza.

„De altă parte, unele consecințe sunt cunoscute – fibroza pulmonară, consolidări pulmonare care produc o limitare de lungă durată a funcției respiratorii.

După care sunt anumite tulburări neurocognitive cu oboseală cronică, somnolență, slăbiciune musculară de lungă durată, scăderea capacității de muncă, cauzate de sindromul inflamator și insuficiența de oxigen pe o perioadă anumită”, explică medicul.

Potrivit lui, după externare, pentru mulți pacienți este faza de recuperare. Unii se recuperează cu asistență medicală, alții - de sine stătător.

În cadrul Institutului de medicină Urgentă, timp de 107 zile au fost colectate date statistice care arată că 550 de pacienți au urmat tratament în secția de reanimare. Mortalitatea generală a fost în această perioadă de 29,8%. Belîi remarcă că este pe deoparte foarte mult, dat fiind decesele, dar pe de altă parte- 70% dintre pacienți au fost salvați.

Pe 13 august au decedat 16 pacienți din cauza complicațiilor cauzate de COVID-19, iar 278 de persoane au fost tratate și externate. În total, 20.276 persoane au fost tratate de COVID-19. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul coronavirus a ajuns la 29.087 de cazuri.

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal