Aviz urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la noile modificări în Codul Electoral: E nevoie de un mecanism eficient de prevenire a utilizării resurselor administrative

Aviz urgent al Comisiei de la Veneția cu privire la noile modificări în Codul Electoral: E nevoie de un mecanism eficient de prevenire a utilizării resurselor administrative

Comisia de la Veneția, împreună cu OSCE/ODIHR, a emis astăzi un aviz urgent asupra proiectului de lege pentru modificarea Codului electoral, a Codului Contravențional și a Codului serviciilor media audiovizuale, elaborat de socialiști. Printre altele, instituția cere să fie păstrată „stabilitatea normelor legale electorale”, să fie prevăzute sancțiuni mai dure pentru utilizarea de resurse administrative, iar sancțiunile sau piedicile în activitatea mass-media, prevăzute în proiect, să fie supuse unei analize juridice riguroase.

Comisia și ODIHR au evaluat pozitiv, printre altele, următoarele prevederi ale proiectului de lege:

- definiții mai clare ale „campaniei electorale” și clarificări cu privire la calendarul campaniei în turul doi;

Publicitate

- prevederi suplimentare pentru prevenirea utilizării abuzive a resurselor administrative;

- extinderea gamei de sancțiuni care ar putea fi aplicate pentru încălcarea regulilor campaniei;

- o definire mai amplă a categoriilor de persoanelor ce pot să depună plângeri sau contestații, precum și stabilirea de termeni mai restrânși în special pentru reclamații și contestații.

Comisia de la Veneția a făcut și o serie de recomandări pentru îmbunătățirea proiectului:

- e nevoie de atras atenția la restricțiile impuse asupra libertății de exprimare, în special în ceea ce vizează participarea în campanie, discursul de ură și instigarea la discriminare. Acestea trebuie să fie redactate și interpretate în conformitate cu dreptul constituțional și internațional privind drepturile omului;

- e nevoie de un mecanism eficient de prevenire a utilizării abuzive de resurse administrative;

- se cere accesul observatorilor la toate etapele procesului electoral;

- sancțiuni legate de observatorii electorali și mass-media ar trebui să respecte principiile proporționalității și egalității și să fie supuse controlului judiciar eficient.

Avizul a fost solicitat de către ministrul Justiției al Republicii Moldova la 24 iulie 2020. Mai mult, la început de august și Parlamentul Republicii Moldova a solicitat avizul.

Reamintim că proiectul de modificare al Codului Electoral a fost elaborat de câțiva socialiști și a fost votat rapid în prima lectură pe 9 iulie. Acesta prevede o serie de schimbări, cum ar fi faptul că concurenții electorali pot fi excluși din cursă de Comisia Electorală Centrală (CEC), în loc de instanță, iar programul votării se scurtează cu două ore. Totodată, se include posibilitatea ca alegerile să poată fi organizate în alte zile decât duminică.

Potrivit proiectului, furnizorii de servicii media care nu participă la reflectarea campaniei electorale și, respectiv, nu sunt monitorizați de Consiliul Audiovizualului, nu au dreptul să plaseze publicitate electorală.

Mai multe prevederi ale proiectului le puteți vedea AICI.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal