
Peste 21.000 de oameni au cerut amânarea plăților la credite în pandemie, iar majoritatea solicitărilor au fost aprobate
În contextul pandemiei generate de COVID-19, Banca Națională a Moldovei (BNM) le-a permis băncilor comerciale din țară să amâne plățile unor credite sau să modifice anumite sume ale plăților. Drept urmare, au fost recepționate circa o mie de solicitări din partea persoanelor juridice și peste 21.000 de solicitări ale persoanelor fizice, se arată într-un răspuns oferit pentru AGORA de către BNM.
・
„Debitorii care întâmpină dificultăți în achitarea creditelor, nu doar cei afectați de COVID-19, pot adresa băncilor cereri de modificarea termenelor de efectuare a plăților conform practicii uzuale, iar băncile urmează să ia deciziile corespunzătoare la nivel individual, analizând fiecare caz în parte, conform reglementărilor interne”, se arată în răspunsul remis.
Potrivit BNM, din partea persoanelor juridice au fost recepționate 1.005 de solicitări de amânare a plăților cu un sold de 5,25 de milioane de lei, ceea ce constituie 20% din portofoliul de credite al persoanelor juridice pe sector. Dintre aceste solicitări, au fost aprobate în proporție de 88%, ceea ce a constituit peste 4,8 milioane de lei.
Autor:
21.372 de persoane fizice, la rândul lor, au cerut amânarea plăților, acestea fiind aprobate în proporție de 98%, cu un sold de aproximativ 2,2 milioane de lei.
Conform datelor raportate de bănci, cele mai multe cereri de amânare a plăților din partea persoanelor juridice au fost înregistrate în luna aprilie - 73%, ceea ce a constituit 731 din numărul total de solicitări, iar din partea persoanelor fizice - în luna mai, aproximativ 15.000 de solicitări (70%) din numărul total.
Cele mai multe amânări la plata creditelor persoanelor juridice au loc în ramura comerțului - 34%, urmate de ramura serviciilor, cu 18%.
În cazul persoanelor fizice, amânarea plăților la credite prevalează pentru creditele de consum, puțin peste 55% și creditele acordate pentru procurarea și construcția imobilului - în jur de 42%.
Autor:
Totodată, moldovenii se împrumută mai mult în moneda națională, creditele în acordate în lei moldovenești în luna iunie depășind cifra de 12,3 mii, pe când cele în altă valută au fost de cca 1.420 de credite. Statisticile pentru luna iunie din anul 2020 arată că băncile comerciale din Republica Moldova au acordat în total peste 26 de mii de credite, fiind luna cu cele mai multe credite acordate în prima jumătate a anului curent, se arată într-un raport postat pe site-ul Băncii Naționale a Moldovei.
Piața creditelor bancare a fost cel mai puțin afectată de criză și cel mai rapid a început să-și recupereze pierderile. În cea mai recentă analiză privind piața creditelor bancare, expertul în politici economice al IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță menționează că în lunile aprilie și mai, soldul creditelor în băncile comerciale din Republica Moldova a scăzut cu 1,1 miliarde de lei, care în luna iunie deja a recuperat jumătate din cădere, înregistrând o creștere de 570 de milioane de lei.