Când vom avea o infrastructură modernă de gestionare a deșeurilor. Promisiunea autorităților

Când vom avea o infrastructură modernă de gestionare a deșeurilor. Promisiunea autorităților

Deșeurile generate în toată țara ar urma să fie gestionate corect abia către anul 2035. De atât timp ar fi nevoie pentru crearea unei infrastructuri bine puse la punct, cu platforme de colectare, cu uzine de sortare și de reciclare. Cel puțin, asta ne promit autoritățile.

Un proiect pilot va fi implementat inițial în zona cinci, care cuprinde raioanele Ungheni, Nisporeni și Călărași. Menționăm că țara a fost divizată în opt regiuni de management al deșeurilor, fiecare înglobând de la două la șapte raioane.

Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Maxim Popov, responsabil de acest domeniu, ne-a spus că zona cinci ar urma să fie gata în cinci ani. Până în 2027, crede că am putea avea cel puțin două zone cu deșeuri gestionate corect.

Publicitate

Cele opt regiuni trebuiau să fie gata însă în 2027, conform Strategiei de gestionare a deșeurilor, aprobată în 2013. Acest termen nu este unul realist, așa că autoritățile speră să îndeplinească cele promise până în 2035.

Întrebat de ce acțiunile incluse în strategie nu au ajuns să fie realizate, Maxim Popov a spus: „Îmi este foarte greu să zic de ce nu s-a făcut, probabil din lipsa resurselor financiare, cât și umane. Nu cunosc. Acum nu mai este problema în bani, este vorba de implicare și implementare. Bani sunt, e vorba de dorință, corectitudine, devotament, dedicare, lucru. Atât”.

Într-adevăr, bani pentru implementarea proiectelor sunt – Banca Europeană de Investiții (BEI) îi va acorda Guvernului Republicii Moldova un împrumut de 100 de milioane de euro pentru îmbunătățirea serviciilor de gestionare a deșeurilor solide în țară.

În Republica Moldova avem în jur 1.200 de depozite de gunoi, mai exact, câmpuri cu mormane de deșeuri de orice fel. Doar 20 dintre acestea sunt autorizate de către Agenția de Mediu. Asta nu înseamnă însă că ar corespunde anumitor standarde. „Adică dispun de un proiect tehnic pe o foaie, o analiză, unde e desenat gardul, pe unde intră mașina”, a explicat oficialul.

Menționăm că interviul respectiv a fost realizat în cadrul unui proiect de Jurnalism de Soluții, lansat de AGORA. Acesta este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările şi concluziile din articol aparţin autorului şi nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Materialul integral îl puteți vedea AICI.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal