
ANI: Dorel Musteață riscă să-și piardă funcția de membru al CSM, după ce a încălcat regimul juridic al incompatibilităților
Membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, a încălcat regimul juridic al incompatibilităților. Potrivit Autorității Naționale de Integritate (ANI), în timpul exercitării calității de membru al CSM, Musteață activa și în cadrul Consiliului Institutului Național al Justiției (INJ).
・
Fiindu-i solicitat punctul de vedere, Dorel Musteață a menționat că a exercitat a doua funcție în cadrul Consiliului INJ, în calitate de judecător și nu în cea de membru al CSM.
Totuși, inspectorul de integritate a remarcat faptul că CSM desemnează judecătorii în Consiliul INJ, iar cei care sunt detașați din funcția de judecător la CSM - nu dispun de dreptul de a accede în cadrul acestui Consiliu.
Musteață a avut la dispoziție termenul legal de 30 de zile pentru a demisiona din una dintre cele două funcții. Această acțiune fiind realizată abia în iulie 2020, când, la cererea acestuia a fost emisă o hotărâre prin care s-a încetat calitatea sa de membru în Consiliul INJ, depășind astfel termenul prescris de lege.
Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza instituția competentă pentru a iniția procedura de încetare înainte de termen al mandatului actual, cel de membru al CSM.
La fel, Dorel Musteață riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pentru un termen de 3 ani, urmând să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.
Membrul CSM poate să conteste actul emis de ANI în instanța de judecată.
AGORA amintește că Dorel Musteață a renunțat la funcția de membru al consiliului INJ la 2 iulie curent.
Menționăm că, în perioada în care a fost președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Musteță nu a recunoscut decizia Adunării Generale a Judecătorilor din septembrie 2019, prin care s-a stabilit ridicarea mandatelor membrilor CSM.Citește și: Președintele interimar al CSM nu recunoaște decizia Adunării Generale a Judecătorilor