
A plecat din funcție pentru că... a ieșit din casă fără motiv plauzibil. Cinci demisii ale oficialilor din străinătate legate pandemia COVID-19
Nunta fiului prim-ministrului Ion Chicu a ajuns motiv pentru care premierului i s-a cerut demisia din funcție și chiar atragerea la răspundere penală. În timp ce premierul spune că ceremonia a fost doar „o masă de sărbătoare”, iar „regulile au fost respectate”, alți demnitari din diverse state ale lumii s-au pomenit în centrul unor scandaluri și chiar și-au dat demisia pentru acțiuni similare. Autorii podcastului „Bilet în Parlament”, Ștefan Grigorița și Felicia Nedzelschi, au adunat o listă de câteva demisii sau demiteri ale oficialilor de peste hotare care au avut legătură directă cu restricțiile impuse pe timp de pandemie.
・
Ascultă și: Podcastul „Bilet în Parlament”: Turnați vin și dați COVID-ul, hop, hop, hop și-Athos! (AUDIO)
1. Phil Hogan, fost comisar european
Comisarul european pentru comerţ, irlandezul Phil Hogan, a demisionat după ce a fost acuzat că nu a respectat măsurile de prevenire a transmiterii noului coronavirus.
Mai exacr, în timpul unei călătorii din Bruxelles în țara sa natală, Irlanda, el a participat la un dineu de gală cu alte 80 de persoane iar problema care a stârnit numeroase critici a fost legată de faptul că nu ar fi stat 14 zile în autoizolare, în conformitate cu regulile pentru călătorii veniți în Irlanda. Bazându-se pe testul negativ la COVID-19, el s-a apărat că ar fi încălcat carantina de două săptămâni la care era supus după sosirea în ţară.
În pofida scandalului, Hogan nu avea de gând să-și dea demisia, spunând asta și la televiziunea publică irlandeză RTE. La doar o zi acesta și-a depus mandatul, iar presa a scris că, după toate aparențele, acesta a fost abandonat de președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen.
Cazul a dus la mai multe demisii, printre care cea a ministrului irlandez al agriculturii, Dara Calleary.
2. David Clark, fost ministru al Sănătății în Noua Zeelandă
Clark a fost retrogradat în ierarhia cabinetului, după în luna aprilie și-a dus familia la plajă, la o distanță de 20 de kilometri. După această faptă, el s-a numit „idiot” pentru că nu a respectat regulile ca ministru al Sănătății. Ba mai mult, în timpul restricțiilor impuse de autorități, acesta a mers cu bicicleta pe munte.
Inițial, prim-ministra Jacinta Ardern n-a acceptat demisia lui Clark, spunând că ar fi făcut-o în „condiții normale”, dar în condiții de pandemie a vrut să evite o„ perturbare masivă în sectorul sănătății”.
Cu toate acestea, în iulie, Clark a plecat din funcție. Până la alegerile din luna septembrie, funcția lăsată liberă de acesta va fi preluată de actualul ministru al educației, Chris Hipkins.
3. Sonia Angell, șefa Departamentului de Sănătate Publică din California, SUA
Angell a demisionat din funcția de șefă a Departamentului de Sănătate Publică din California, SUA, la doar un an de la intrarea în această postură.
Sonia Angell a demisionat fără explicațiil, după o săptămână în care rapoartele cu privire la îmbolnăvirile provocate de COVID apăreau distorsionat. Mai exact, cifrele indicau că numărul de infectări a scăzut, când în realitate numărul era mult mai mare. La rândul lor, aceste cifre au fost folosite de diverse municipalități pentru a decide dacă se vor redeschide sau nu întreprinderile și școlile.
Departamentul și-a recunoscut eroare tehnică. După plecarea lui Angell, două persoane au fost alese pentru a o înlocui.
„Din păcate, în ultimele săptămâni, busola care gestiona pandemia și-a pierdut direcția”, a scris Sadetzki. „Am urmărit cu frustrare cum se termină clepsidra posibilităților. Din cauza asta, am ajuns la concluzia că, în noile condiții în care opinia mea profesională nu este acceptată - nu mai pot ajuta cu un răspuns eficient pentru a reduce răspândirea a virusului”, a scris specialista.
La scurt timp după plecarea sa, Israel a închis din nou sectorul HoReCA, sălile de nunți și cluburile, săli de sport și piscine.