Vor vota deputații proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat? Răspunsul parlamentarilor

Vor vota deputații proiectul de lege privind modificarea Legii bugetului de stat? Răspunsul parlamentarilor

Guvernul a aprobat joi, 3 septembrie, modificări la legea bugetului de stat pentru anul 2020. Astfel, veniturile se diminuează cu 649,5 milioane de lei, până la 37,2 miliarde de lei, iar cheltuiele se micșorează cu 1,8 miliarde de lei, până la 53,2 miliarde de lei. Întrebați de jurnaliștii AGORA dacă vor vota acest proiect de lege, unii deputați au menționat că categorit nu vor adopta prin vot„ prostiile pe care Guvernul le-a aprobat”. Alții însă au menționat că „sunt în coaliție și au angajamentul de a susține deciziile Guvernului”. 

De menționat este faptul că jurnaliștii AGORA au sunat mai mulți deputați socialiști, dintre aceștia a răspuns doar parlamentul Vasile Bolea, care a fost scurt în declarații.

„E greu de spun, noi nu am văzut deocamdată proiectele, cifrele, argumentele. Noi suntem în coaliție și avem angajamentul de a susține deciziile Guvernului și suntem dispuși să sprijinim”, a spus Dumitru Diacov, președintele de onoare al PDM.

Publicitate

„Categoric nu votăm prostiile pe care Guvernul le-a aprobat. Guvernul vrea să anuleze acea indemnizație de 16 mii de lei pentru un șir de categorii în caz de infectare cu COVID-19. Ei încearcă totul să facă pe ascuns”, a precizat Sergiu Sârbu, deputat „Pro Moldova”.

Un deputat socialist însă s-a arătat convins că va vota, iar alții au menționat că vor analiza minuțios acest proiect de lege.

„Eu personal am să votez. Mai departe…”, a declarat Vasile Bolea, deputat PSRM.

„Dacă o să fie un produs final acceptabil, cu siguramță vom susține”, a subliniat Mihai Popșoi, deputat PAS.

Iar parlamentarul Platformei DA Alexandru Slusari a spus că: „Vom analiza și vom vedea dacă vom vota. Noi trebuie să majorăm fondul de subvenționare. În raioane situația este mai mult decât catastrofală. Nici nu m-am gândit că situația este atât de rea”.

„Partidul se va întruni într-o ședință împreună cu președintele fracțiunii Ilan Șor și vom decide”, a punctat Marina Tauber, deputată PPȘor.

Când ar putea avea loc ședința Parlamentului?

Proiectul urmează să fie examinat și aprobat de Parlament, iar pentru asta Biroului permanent trebuie să stabilească data ședinței Legislativului. Unii deputați consideră că aceasta ar putea avea săptămâna viitoare.

„Am înțeles că ieri a fost discutat acest subiect și atunci nu este exclus ca noi să ne întâlnim săptămâna viitoare să aprobăm mai multe proiecte”, a spus Diacov.

„Chiar săptămâna aceasta ar fi trebuie să se întrunească deputații în ședința plenară. Am înțeles de la colegii socialiști că s-ar putea Biroului permanent să se întâlnească săptămâna viitoare și tot atunci să aibă loc și ședința”, a precizat Popșoi.

„Eu nu cred în nimic”, a spus scurt deputatul Bolea.

„Am auzit că o să fie convocată săptămâna viitoare. Cred că trebuie de urgență să se convoace pentru că sunt mai multe probleme de rezolvat”, a mneționat Sîrbu.

„Parlamentul ar trebuie să se convoace săptămâna viitoare, dar vom vedea”, susține Slusari.

„Sperăm ca Parlamentul să se întrunească cât mai curând posibil. Avem mai multe inițiative legislative pregătite”, spune Tauber.

Ar putea fi demis Guvernul Chicu?

Mai mulți deputați sunt siguri că o eventuală demitere a Guvernului nu poate avea loc, pentru că „acest Executiv ar avea menirea de a-l ajuta pe președintele Igor Dodon să fraudeze alegerile prezidențiale”.

„La noi nervii sunt destul de încordați acum la toată lumea. Într-o perioadă au fost spuse mai multe declarații cu privire la demisie, însă eu cred că acestea sunt doar emoții, iar când începi să judeci rațional vezi ce ai de făcut și înțelegi că trebuie să muncim”, spune Dumitru Diacov.

„Mie personal îmi vine greu să cred că Dodon ar putea demite. Acest Guvern are menirea de a-l ajuta pe Dodon să fraudeze alegerile prin toate mijloacele posibile și imposibile”

Mihai Popșoi

Autor:

„Acest Guvern demult trebuia să plece. Eu cred că Guvern poate fi demis doar cu ajutorul voturilor din Parlament. Domnul Chicu o să facă doar ceea ce îi spune Dodon”, a subliniat Alexandru Slusari.

„Premierul deja are zeci de motive pentru a demisiona. Rămâne să vedem dacă va avea curajul să-și dea demisia de onoare. El va face așa cum îi va spune Dodon. El nu este liber în decizii. Guvernul este doar o anexă a Președinției”, este de părere deputatul Sergiu Sîrbu.

„Dodon și Chicu au pus la cale un joc. Guvernul acesta trebuie să plece. Deja cum, vom vedea”, susține Marina Tauber.

Menționăm că pentru demiterea Guvernului și votarea unui nou Cabinet sunt necesare cel puțin 51 de voturi.

Mai există majoritate parlamentară în Parlament?

De asemenea, mai mulți deputați sunt de părere că în Legislativ nu mai există nicio majoritate parlamentară, iar cea care a fost creată de fracțiunea PSRM și PDM este doar pentru „interese de grup”.

„Sigur că majoritate parlamentară nu mai există. Sunt doar interese de grup, de moment”, afirmă Sîrbu.

„Eu mă gândesc că există. Sunt deputați care ar fi capbili să voteze. Eu cred că noi suntem raționali, chiar dacă avem unele nemulțumiri, chiar dacă nu suntem satisfăcuți în deplină măsură, noi trebuie să sprijinim aceste mișcări”, spune Diacov.

„E greu de spus. Majoritatea parlamentară ba era, ba nu era. Deja o să vedem cum o să fie votate legile în plen, atunci o să fie totul clar”, a declarat Popșoi.

„Majoritate parlamentară nu a fost și nici nu este. Majoritatea este doar din motivul că democraților le era frică de soarta lor. Acuma este un joc ieftin”, menționează deputatul Slusari.

O deputată a spus că nu exclude faptul că mai mulți deputați ar putea părărsi rândurile Partidului Socialist.

„Nu există majoritatae parlamentară stabilă. Nu exclud că o să fie noi plecări din Partidul Socialist”, a subliniat Marina Tauber.

Precizăm că, pe 17 iunie, deputata PDM Efrosinia Grețu a părăsit formațiunea politică și a aderat la Pro Moldova. Astfel, democrații și socialiștii nu mai dețin majoritatea parlamentară, având împreună 50 de mandate. PDM, care a intrat în Parlament, în februarie 2019, cu 30 de mandate, a rămas acum cu 13 deputați în fracțiune.

A doua zi după ce deputata PDM Efrosinia Grețu a anunțat că părăsește formațiunea politică, președintele Igor Dodon anunță că va iniția discuții „cu partidele antioligarhice din Parlament” și e gata chiar să susțină o altă formulă guvernamentală.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal