
Dodon își motivează intenția de a candida pentru al doilea mandat: În condiții de criză economică, de pandemie, cred că țara are nevoie de stabilitate
Președintele Igor Dodon, care candidează, deja oficial, pentru al doilea mandat, spune că a decis să meargă în campanie după ce a fost susținut de cetățeni. Mai mult, potrivit lui, în condiții de criză R. Moldova are nevoie de stabilitate, „un lider puternic și cu caracter”. Declarațiile au fost făcute la scurt timp după depunerea actelor necesare pentru înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor.
・
„Am luat decizia să particip la alegerile prezidențiale în urma susținerii din partea cetățenilor RM, cu ferma convingere că e necesar de a continua acele inițiative sociale și economice realizate pe perioada primului mandat. A fost unul dificil. În prima perioadă am avut de furcă cu un regim oligarhic pe care avtrebuit să-l dăm jos, în a doua – cu pandemia, seceta și provocări de care n-a mai avut R. Moldova. Eu cred că am făcut față. În condiții de criză economică, de pandemie, cred că țara are nevoie de stabilitate, de continuarea lucrurilor bune. Trebuie să fim foarte atenți la acei politicieni iresponsabili care se landeasă în campanie pentru a se revanșa, fiind sub tutela unor forțe externe. Cred că Moldova are nevoie de un lider puternic, cu caracter, responsabil, care respectă țara și cetățenii, care respectă valorile tradiționale și care are doar cetățenia acestui stat. Sper să fie o campanie democratică, să ne ajute Dumnezeu”, a spus Dodon după ce a depus actele la CEC.
Precizăm că Dodon a venit la Comisia Electorală Centrală pe 9 septembrie, cu două zile înainte de finalizarea termenului de înregistrare a grupurilor de inițiativă. Acesta a venit însoțit de doi deputați PSRM, Vlad Batrîncea și Vasile Bolea.
Grupurile de inițiativă vor colecta semnături până la data de 1 octombrie 2020.
Alegerile prezidențiale urmează să aibă loc pe 1 noiembrie 2020. Din 1 septembrie, pot fi depuse actele pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă pentru candidații la funcția de președinte. Acestea urmează să aibă între 25 și 100 de membri care vor colecta semnături în susținerea candidatului la alegerile prezidențiale.
Potrivit Codului Electoral, este nevoie de „semnăturile a cel puţin 15.000 și nu mai mult de 25.000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova”.