Morari i-a scris lui Stoianoglo despre „Kuliok”, miliard, Bahamas și dosarul profesorilor turci: Regret să constat că protejați unii politicieni. De ce nu vă dați demisia?

Morari i-a scris lui Stoianoglo despre „Kuliok”, miliard, Bahamas și dosarul profesorilor turci: Regret să constat că protejați unii politicieni. De ce nu vă dați demisia?

Fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, anterior acuzat de îmbogățire ilicită, abuz de serviciu și fals în acte publice, i-a adresat o scrisoare deschisă procurorului general, Alexandr Stoianoglo. Morari își expune părerea asupra atitudinii sau declarațiilor lui Stoianoglo pe o serie de dosare, printre care cel al furtului miliardului, presupusei finanțări a PSRM (zis și dosarul „Bahamas”), cel al profesorilor turci sau dosarul „Kuliok”. Într-un final, Morari concluzionează că Stoianoglo ar face jocul unor politicieni și grupuri de interese și-l întreabă de ce nu-și dă demisia de onoare. AGORA a solicitat o replică din partea Procuraturii Generale și va reveni cu aceasta.

UPDATE: PGa expediat, la solicitarea AGORA, o scurtă replică: „Procuratura Generală îl felicită pe procurorul suspendat cu ocazia zilei de naștere și-i urează la mulți ani”, se arată în mesaj. De notat că astăzi, 14 septembrie, este ziua de naștere a lui Viorel Morari.

Morari spune că scrisoarea sa „vine drept răspuns la unele afirmații făcute de Stoianoglo în cadrul unei emisiuni televizate din data de 8 septembrie, care necesită anumite precizări pentru a evita inducerea în eroare a opiniei publice”.

Dosarul expulzării profesorilor turci

Publicitate

Aici Morari susține că Stoianoglo nu ar cunoaște„care a fost adevărata sentință de condamnare a fostului director SIS”.

„Curios este totuși faptul, că tot Dvs ați fost cel care personal v-ați cerut și scuze publice de la reprezentanții victimelor chiar și în limba turcă. Când totuși ați fost sincer? Or, aceste aspecte atrag după sine concluzia că de fapt nu a existat un interes real întru stabilirea adevărului pe un caz de rezonanță socială sporită. Menționez că, din punct de vedere legal - dosarul poate fi examinat în procedură închisă, DAR pronunțarea sentinței este mereu publică. Regulă prevăzută de art.18 alin.(4) din Codul procedură penală, care prevede că în toate cazurile hotărârile instanței de judecată se pronunță în ședință publică. De aici rezultă că, de facto - în pofida propriilor declarații, nu ați dorit transparență la pronunțarea acestei sentințe. Mai mult, Dvs induceți în eroare și referitor la pedeapsa propriu zisă aplicată. Inculpatului i-a fost aplicată doar o amendă penală pe care procurorul nu a contestat-o. În aceste circumstanțe, Dvs considerați această pedeapsă proporțională cu circumstanțele cazului?”, se întreabă Morari.

Dosarul denumit „Kuliok”

Morari se referă la refuzul PG de a pornit urmărirea penală în dosarul „Kuliok”, deschis după imaginile apărute în spațiul public, unde se vede că președintele Igor Dodon ar lua un pachet negru, în care ar fi bani, de la fostul președinte PD, Vlad Plahotniuc.

„ În calitate de procuror-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție, Vă informez că acest principiu nu este reglementat de legislația procesual-penală a Republicii Moldova. Un asemenea principiu poate fi regăsit, într-adevăr, doar că în legislația României și anume - luând-se în calcul lipsa interesului public. Domnule procuror General, prin aceste afirmații mă faceți să cred că un procuror general nu cunoaște de fapt legislația procesual penală din propria țară. Or, referirea cu tupeu la principiul oportunității inexistent în legislația națională indică de fapt lipsa profesionalismului și cunoașterii legii. Înțeleg că în lipsa altor argumente legale, o asemenea declarație vă este convenabilă, că doar populația de rând nu stă cu codul penal și procesual penal în mână. Sau poate ați preferat să utilizați sloganul momentului promovat de președintele țării: De ce? De-atâta”, scrie fostul șef PA.

Dosarul denumit „Bahamas”

Aici Morari îi sugerează lui Stoianoglo că s-ar dori o tergiversare a dosarului.

„Nu am văzut încă nici un briefing de presă glorios în care să aduceți la cunoștință despre soluția adoptată sau rezultatele urmăririi penale. Or, dacă nu există infracțiune și totul e bine, de ce nu aduceți la cunoștința opiniei publice?”, se întreabă fostul șef la PA.

Mai mult, Viorel Morari susține că, potrivit procedurii, dosarele Bahamas și „Kuliok” ar trebui comasate.

„Mai mult, în acest context urmează a fi investigată și averea președintelui Igor Dodon prin acțiuni similare ca și în cazul familiei Morari. Nici mai mult, nici mai puțin pentru a asigura principiul de egalitate în fața legii. Doar domnule procuror general, nu ați vrea să credem că se aplică duble standarde?”, întreabă Morari cu referire la propria sa familie. De altfel, în prezent, în dosarul îmbogățirii ilicite mai rămân sub urmărire penală cumnatul și mama lui Viorel Morari, cărora le-a fost stabilit statutul de bănuiți mai târziu. Anterior, a avut statut de bănuit și Oleg Morari, fratele fostului șef de la Procuratura Anticorupție. Acesta a fost scos de sub urmărire penală în aprilie, din cauza lipsei probelor.

Furtul miliardului

Morari constată lipsa de progres pe dosar, față de vremurile când era el procurori.

„Câți procurori investighează totuși acest dosar și care sunt măsurile concrete, nu declarative, efectuate? Ați fost cel care m-ați criticat dur în public pentru că aș fi alocat prea puțini procurori, și tot Dvs sunteți cel ce afirmă că: există și alte cazuri cotidiene, că nu e posibil investigarea doar a furtului miliardului, iar resursele umane trebuie alocate și altor cazuri!? Să înțelegem că ați intrat în impas și nu aveți o viziune clară asupra acestui dosar?”, se întreabă Morari.

Anunțarea în căutare internațională a lui Vladimir Plahotniuc

Fostul conducător al Procuraturii Anticorupție îi spune lui Stoianoglo că declarațiile sale sunt cele care aduc atingere prezumției nevinovăției lui Plahitniuc și care fac astfel imposibilă anunțarea în căutare a acestuia.

„Verificați cazul la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului Allenet de Ribemont c. Franței, unde prezumția de nevinovăție statuată în art.6§2 al CEDO este încălcată prin declarații premature de vinovăție din partea oricărui funcționar public inclusiv a Dvs. Declarațiile de vinovăție pot constitui de exemplu o declarație de presă despre o anchetă penală în derulare. Oare nici despre aceste prevederi nu știați? Sau ați acționat de fapt în mod intenționat și premeditat?”, întreabă Morari.Pe final, acesta își exprimă regretul că „principalele eforturi ale Dvs, în această funcție, sunt îndreptate spre acțiuni de protecționism a unor politicieni și grupuri de interese, consolidarea propriei imagini, prin discursuri, ieșiri televizate concertate, dar fără a îmbunătăți activitatea Procuraturii în ansamblu”.„În circumstanțele în care Curtea Constituțională a constatat neconstituționalitatea procedurii de a Vă alege în funcția de Procuror General, de ce nu Vă dați demisia de onoare? Așa ar fi făcut o persoană care cu adevărat respectă cetățenii acestei țări și care respectă funcția de procuror general ca și instituție într-un stat democratic!”, conchide fostul șef PA.

Amintim că Procuratura Generală a pornit investigarea mai multor acțiuni ale lui Viorel Morari și ale familiei acestuia în cadrul unei cauze penale sub aspectul infracțiunii de spălare de bani. Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a spus că rudele lui Morari, în perioada anilor 2013-2019, au investit în activitatea de întreprinzător mijloace financiare ce au depășit substanțial veniturile înregistrate oficial la instituțiile abilitate de stat. Stoianoglo a mai menționat că părinții și fratele lui Morari, în perioada 2012 – 2019, au achiziționat imobile și terenuri de mii de euro. Acuzațiile au fost respinse de rudele fostului șef al Procuraturii Anticorupție.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal