Miercuri, 16 septembrie, este ultima zi când cetățenii R. Moldova cu drept de vot care se află în străinătate sau își au domiciliul în localitățile din Transnistria, pot să se înregistreze prealabil pentru a vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Despre aceasta atenționează Comisia Electorală Centrală.
Datele arată că până pe 16 septembrie s-au înregistrat peste 52.000 de cetățeni cu drept de vot. Cele mai multe solicitări sunt din partea alegătorilor care vor să voteze în Italia - peste 10.000 de alegători, Marea Britanie și Irlanda - circa 8.000 de moldoveni, Federația Rusă - peste 5.800, Germania - peste 5.000.
Înregistrarea prealabilă poate fi făcută atât de cetățenii care se află fizic peste hotare, cât și de cei care se găsesc, la moment, în R. Moldova, dar intenționează, în ziua votării, să se afle în afara țării.
Potrivit legislației electorale se stabilesc următoarele criterii pentru constituirea secțiilor de votare în afara țării: numărul de alegători care au participat la scrutinul precedent, organizat în circumscripția națională, înregistrarea prealabilă a cetățenilor Republicii Moldova aflați în străinătate, informațiile obținute de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la autoritățile competente ale țărilor de reședință privind numărul acestora și locul aflării lor.
În acest sens, CEC anunță că a fost elaborat proiectul de hotărâre cu privire la organizarea secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020. Proiectul de document, care conține peste 200 de propuneri¸ a fost transmis Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a fi consultat cu autoritățile țărilor de reședință în vederea disponibilității de deschidere a secțiilor de votare.
Totodată, CEC declină acuzațiile din partea concurenților electorali referitoare la pretinsa fraudare a alegerilor prin intermediul înregistrării prealabile.
„Comisia este deschisă și gata să analizeze, conform competențelor legale, toate probele și informațiile ce vor fi prezentate în mod regulamentar la acest subiect. Îndemnăm actorii politici și societatea civilă să nu lanseze speculații și false învinuiri, care pot reduce din credibilitatea procesului electoral în sine. În cazul depistării anumitor abateri, acestea vor fi remediate”, scrie într-un comunicat CEC.
Amintim că, printr-un material realizat de Cutia Neagră, s-a demonstrat că zeci de persoane din țara noastră, care nu locuiesc și nici au de gând să meargă în Rusia, s-au înregistrat prealabil pentru a vota în această țară la prezidențialele din 1 noiembrie 2019.
Vezi și aceste știri

Președintele CEC, despre înregistrarea prealabilă la alegeri: Noi verificăm doar dacă există o asemenea persoană

Alegători fictivi solicită înregistrarea prealabilă pentru a vota la prezidențiale în Rusia (VIDEO)

Ai ales unde vrei să votezi? CEC anunță termenul de înregistrare a locului de ședere pentru ziua alegerilor. Iată procedura
Advertoriale

Pentru IMM – Victoriabank te ajută să-ți construiești o afacere modernă, durabilă și profitabilă cu Eu4Business EBRD Credit Line

Complexul locativ Alpha Residence și-a deschis ușile pentru locatari ( VIDEO)
