Peste 1.000 de contravenții, aplicate de forțele de ordine într-o săptămână, pentru nerespectarea regulilor CNSP. Printre cazuri: O grădiniță ce activa ilegal

Peste 1.000 de contravenții, aplicate de forțele de ordine într-o săptămână, pentru nerespectarea regulilor CNSP. Printre cazuri: O grădiniță ce activa ilegal

De la încălcarea regimului de autoizolare și până la activitatea ilegală pe timp de pandemie a unei grădinițe particulare. În perioada 9-15 septembrie, în cadrul controalelor desfășurate, inclusiv în comun, inspectorii ANSP, ANSA și MAI au constat un șir de abateri de la normele impuse de Comisia Națională Sănătate Publică, atât din partea agenților economici cât și din partea cetățenilor. Numai ofițerii MAI au enumerat 1.111 de cazuri contravenționale.

În perioada de referință, inspectorii ANSP au desfășurat controale la 112 obiective - unități de comerț, instituții medicale, instituții de învățământ și farmacii. În 15 dintre aceste unități au fost constatate neconformități legate de regulile impuse de CNSP, iar în cazul a două unități de comerț, trei frizerii, două instituții medicale și o farmacie, au fost aplicate măsuri de contravenție.

Din totalul încălcărilor înregistrate, ANSP menționează o situație ieșită din comun. În urma unei sesizări din partea cetățenilor, s-a stabilit că o instituției de educație timpurie cu sediul pe strada Doina din capitală, dirijată de un ONG, activa fără a dispune de actele necesare și cu încălcarea legislației sanitare și a normelor antiepidemice. La momentul controlului în grădiniță erau 15 copii. Instituția a fost închisă.

Nici forțele de ordine din cadrul MAI nu au vești îmbucurătoare. Ofițerii din cadrul Inspectoratul General de Poliție au constatat 726 de încălcări ce prevăd nerespectarea regulilor antiepidemice. Iar polițiștii de la Frontieră, au înregistrat 385 de cazuri.

În zonele de agrement, în ultima săptămână au fost înregistrate 202 încălcări din partea cetățenilor a cerințelor CNSP, fiind reluate foișoarele și persoanele aflându-se în grupuri mai mari de trei persoane.

În piețe au fost aplicate 145 contravenții, iar în localuri de alimentație publică și distracții – 36 de contravenții. Aici, secretarul de stat al MAI, Golovaci Sergiu, a ținut să menționeze că, deși prin Decizia CNSP din 11 septembrie au fost permise nuțile și cumătriile, există un șir de reguli ce stabilesc condițiile în care acestea trebuie desfășurate: cu număr redus de persoane la fiecare masă, fără dansuri și jocuri de divertisment. În plus, organizatorii trebuie să prezinte, până la desfășurarea evenimentului, lista de evidență epidemiologică.

Și la stațiile PECO au fost constate un șir de abateri de la prevederile CNSP. În majoritatea cazurilor au fost sancționați administratorii, dar și cetățenii. în total au fost întocmite 87 de contravenții.

Cât despre cetățenii, aflați în regim de autoizolare, reprezentanții poliției susțin că există cazuri când persoanele nu doar părăsesc locul izolării indicat în fișa epidemică, dar încearcă și să părăsească țara. Astfel, în 65 de cazuri au fost aplicate contravenții.

Menționăm că starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită până pe 30 septembrie, conform deciziei Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică. Totuși cu mici modificări. Mai exact, se permite desfășurarea nunților și cumătriilor cu participarea a maxim 50 de persoane.

Altă prevedere menționează că persoanele care revin în Republica Moldova din țările aflate în zona verde, dar traversează state clasificate ca fiind în zona roșie, vor completa fișa epidemiologică și vor sta 14 zile în regim de autoizolare.

Reacții la acest articol
Spațiu rezervat vizitatorilor Agora.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.