Nagacevschi a declarat că proiectul în forma în care a fost prezentat spre avizare Înaltei Curți, ar fi conform angajamentelor internaționale. Mai mult, acesta a anunțat că pregătește o adresare către Comisia de la Veneția asupra acestui caz.
„Proiectul în forma în care a fost prezentat spre avizare Curții, este conform angajamentelor noastre internaționale, fiecare cuvânt fiind agreat cu partenerii țării, acest proiect fiind și angajament al R.Moldova conform Memorandumului de înțelegere cu UE (acord internațional aprobat de Guvern și ratificat de Parlament), fiind conform recomandărilor Comisiei de la Veneția. În același timp, acest proiect vine să execute o serie de restanțe ale țării, indicate în rapoartele GRECO. Despre situația creată, vom informa partenerii de dezvoltare și vom coordona soluții pentru depășirea situației. Astăzi Curtea COnstituțională blochează țara. Prin asta eu nu înțeleg ce urmărește CC. Deja pregătim o adresare către Comisia de la Veneția, care va fi transmisă și Uniunii Europene pentru ca nouă să ni se explice cum să acționăm în continuare. Mâine dis-de-dimineața o să zbor în Strasburg să analizăm modalitățile de depășire a acestei situații”, afirmă oficialul.
Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a explicat motivele care au stat la baza avizului negativ al CC, pronunțat cu privire la inițiativa Guvernului de revizuire a Constituției. Acesta a menționat că hotărârea nu respectă condițiile de revizuire a Constituției. Mai cu seamă, aceasta a menționat că la data înregistrării, hotărârea Guvernului nu era publicată în Monitorul Oficial așa cum prevede articolul 102, alineatul 4 din Constituția R. Moldova, iar astfel hotărârile adoptate de Guvern sunt inexistente.
Reamintim că proiectul propune ca judecătorii să fie numiți în funcţie, până la atingerea plafonului de vârstă, de către Preşedintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
În prezent, magistrații sunt numiţi în funcţie pentru prima dată pe un termen de cinci ani. După expirarea acestui termen, judecătorii sunt numiţi în funcţie până la atingerea plafonului de vârstă.
De asemenea, textul proiectului propune ca din componența CSM să facă parte judecători aleși de către Adunarea Generală a Judecătorilor, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile cu experienţă în domeniul dreptului. Aceștia vor fi aleşi sau numiţi pentru un mandat de șase ani, fără posibilitatea de a deţine două mandate consecutiv.
Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.