
„Sunt elevi care au nevoie să recupereze orele”. De ce Ministerul Educației a decis să se revină la lecții obișnuite de 45 de minute
Chiar dacă în perioada stării de urgență, când instituțiile de învățământ din țară și-au sistat activitatea, elevii au interacționat online cu profesorii, au primit teme pentru acasă, au pregătit proiecte, realizat testări și au primit chiar și note, unii dintre ei însă au nevoie de recapitulare. Asta ne spun reprezentanții Ministerului Educației, care menționează că acesta ar fi unul dintre motivele pentru care s-a decis să se revină la durata obișnuită a unei ore academice, de 45 de minute.
・
Ministerul Educației afirmă că sistemul de învățământ a avut foarte mult de suferit, întrucât circa trei luni, elevii au făcut orele online. Acum, aceștia trebuie să recupereze orele, iar durata de 30 de minute stabilită anterior de autorități este prea mică pentru predare de conținut.
„Avem o lovitură în calitatea procesului educațional și o lovitură în accesul la educație pentru copii. Să nu uităm că în semestrul I, toate școlile mai au o sarcină în plus, de a interveni și a acorda suport acelor copii care în perioada martie-mai au avut mai puțin acces. De aceea, dacă ai o oră de 30 de minute nu se mai reușește să se facă recuperare și predare de conținut. Poziția Ministerului Educației este ca să se respecte cadrul legal” a spus pentru jurnaliștii AGORA secretara de stat al Ministerului Educației, Natalia Grîu.
Reprezentanta a precizat că noile modificări vor oferi posibilitate instituțiilor de învățământ să reconfigureze spațiile școlare, incluzând mai mulți elevi în procesul educațional.
„Am văzut timp de o lună că suntem funcționali, că ne-am adaptat și respectăm regulile, am modificat normativul de la 1,5 metri la un metru, pentru ca să aducem în școală cât mai mulți copii și în acest context să se facă orele tradiționale, iar schimbul doi să fie treptat eliminat. La orele de 45 de minute trebuie să treacă toate școlile”, a mai adăugat Grâu.
Natalia Grîu a mai afirmat că în unele localități, din R. Moldova, instituțiile de învățământ cu un număr de elevi mai mic, au revenit deja la durata obișnuită a unei ore de 45 de minute. Nu și în Chișinău, ne spune viceprimara capitalei, Angela Cutasevici.
„În Chișinău nu este posibil să aplicăm chiar de azi această decizie. Acolo unde sunt mai puțini elevi în școală și învață într-un singur schimb vor fi de azi. Dar acolo unde exista mai multe modele, atunci este dificil să aplicăm această prevedere”, a menționat Cutasevici.
De partea cealaltă, Cutasevici a spus pentru AGORA că probabil, motivul pentru care s-a revenit la durata obișnuită a unei ore academice, ar fi pentru a nu crea confuzii de salarizare a profesorilor. Lucru acesta a fost infirmat de Ministerul Educației.
„Decizia a fost luată probabil reeșind din demersul Ministerului Educației. Nu vă pot spune cu exactitate care a fost motivul, dar știu că a fost anumite discuții privind modul de salarizare și atunci durata academică, inclusă și în codul educației și peste tot, reprezintă cele 45 de minute. De aceea, s-a revenit pentru a nu crea confuzii de salarizare, pentru a nu pune în situații managerii care vor trebui să calculeze timpul lucrat”, a menționat viceprimara capitalei.
Aceasta ne-a mai spus că de marți, 29 septembrie Ministerul Educației a solicitat ca școlile să înceapă să-și ajusteze spațiile, pentru a reveni la lecțiile obișnuite și a elimina învățământul în două schimburi.
„Ca recomandare, ceea ce am avut din partea Ministerul Educației a fost că începând cu data de 29 septembrie să înceapă să se ajusteze spațiile școlare, ținând cont de norma care s-a modificat. Noi avem termen că de la 1 octombrie să se aplice activitatea după noile reguli”, a mai adăugat Cutasevici.
Menționăm că deja 880 de instituții de învățământ din țară au trecut la modelul 1 de predare - prezența fizică 100% la școală. Acest model este aplicabil în cazul școlilor, al claselor cu un număr rațional de elevi în corespundere cu normativele sanitaro-epidemiologice de stat. Prioritar este respectarea distanței fizice dintre elevi. În țară sunt 1.250 de școli. Din analiza realizată în luna iulie de ministerul Educației, acest model poate fi aplicat până la 74% dintre școli, cele care au până la 300 de copii.
Precizăm că de ieri, unii elevii au revenit la durata obișnuită a unei ore academice, care este de 45 de minute. De asemenea, distanța fizică dintre elevi a fost modificată de la 1,5 m la 1 m. Acest lucru a fost discutat luni, 28 septembrie, în cadrul ședinței Primăriei Chișinău.
Aceste și alte prevederi care se referă organizarea spațiilor în clase/sălile pentru cursuri, în contextul evoluției pandemiei COVID-19, se conțin în Hotărârea nr. 31 din 24 septembrie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
Potrivit Direcției Sănătate a municipalității, începând cu întâi septembrie curent, în jur de 380 de persoane din instituțiile de învățământ au fost confirmate pozitiv cu COVID-19. E vorba de 166 de copii și 214 angajați.