Până acum, cinci candidați la funcția de președinte au reușit să obțină aprobarea Comisiei Electorale Centrale de a fi incluși în cursa electorală. Semnăturile adunate de grupurile de inițiativă în susținerea lui Renato Usatîi, Andrei Năstase, Tudor Deliu, Igor Dodon și Violeta Ivanov au fost aprobate. Iată ce cheltuieli au declarat în procesul de completare a listelor.
###cards###
În total, la CEC au fost înregistrate 13 grupuri de inițiativă. Perioada pentru depunerea actelor în vederea înregistrării în calitate de candidat la funcția de președinte al Republicii Moldova se încheie joi, 1 octombrie.
Până în prezent, CEC a refuzat înregistrarea unui singur pretendent – președintele Pro Moldova, Andrian Candu.
Activitatea grupului de inițiativă în susținerea candidatului Renato Usatîi
Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, și-a înregistrat grupul de inițiativă la CEC pe 1 septembrie. Doar într-o săptămână, Usatîi a reușit să colecteze 24.000 de semnături în susținerea sa, listele fiind depuse la CEC pe 7 septembrie. Șase zile mai târziu, acesta a fost înscris oficial în cursa electorală în calitate de candidat, fiindu-i aprobate puțin peste 20 de mii de semnături.
Contul pentru finanțarea grupului de inițiativă a fost deschis pe 4 septembrie. Potrivit raportului prezentat la CEC, cheltuielile pentru o săptămână de lucru se ridică la 111.412 lei. Aceasta în condițiile în care, potrivit aceluiași raport, din donații de la persoane pe cont au fost adunați 463.668 lei.
Sumele donate variază de la 5.000 de lei până la aproape 24 de mii de lei. Printre donatori se numără ingineri, profesori, primari și chiar pensionari din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Banii adunați au fost cheltuiți pentru publicitate prin mijloace de informare electronice – 50.000 de lei. Alți 61.400 de lei au fost cheltuiți pentru transport. Mai exact, potrivit raportului, pentru combustibil.
În raport nu sunt menționate cheltuieli pentru plata lucrului în teren a membrilor grupului de inițiativă sau pentru rechizite necesare activității grupului. În schimb sunt menționate 96 de persoane care au folosit automobilul propriu, cheltuielile totale indicate aici ridicându-se la aproape 14 mii de lei.
Activitatea grupului de inițiativă în susținerea candidatului Andrei Năstase
Performanța de o săptămână, termen în care au reușit să adune peste 25.000 de semnături, a fost înregistrată și de membrii grupului de inițiativă în susținerea liderului Platformei DA, Andrei Năstase. Pe 7 septembrie, lista cu semnături a fost prezentată la CEC. Iar pe 13 septembrie, Năstase a fost înscris drept candidat la funcția de președinte al țării, fiindu-i aprobate circa 17.000 de semnături.
Potrivit informațiilor depuse la CEC, grupul de inițiativă a fost înregistrat pe 3 septembrie. Ce ține de finanțarea grupului de inițiativă, în perioada 3-7 septembrie, sunt declarate câteva donații. Valoarea bunurilor se ridică la 106.754 lei.
Mai exact, au fost donate bannere în sumă de 20.000 de lei. Donația a venit din partea lui Ion Terguță. Partidul Platforma DA a pus la dispoziție gratuit corturi în sumă de 2.600 lei și bannere în sumă de 22.254 de lei. Mai sunt menționate niște abțibilduri în valoare totală de 100 de lei, iar cea mai valoroasă donație este arenda a opt panouri publicitare în sumă totală de 61.800 lei. Aici, conducătorul grupului de inițiativă, Dinu Plîngău, explică că cele opt panouri publicitare, cu suma indicată, sunt arendate pentru toată perioada electorală, până pe 1 noiembrie.

Finanțarea grupului de inițiativă în susținerea candidatului Tudor Deliu
Ce ține de finanțarea grupului de inițiativă, candidatul Tudor Deliu a declarat la CEC că nu a fost deschis un cot al fondului electoral destinat grupului de inițiativă în susținerea sa. Mai mult, în ziua în care a fost înregistrat de Comisie în cursa electorală, Deliu a spus că echipa care a colectat semnături a lucrat pe bază de voluntariat.
Pe 19 septembrie, Deliu este inclus oficial în cursa electorală, prin decizia CEC. Grupul de inițiativă a colectat 21.375 de semnături. Acestea din 30 de unități teritorial administrative de nivelul II. 3.800 de semnături au fost declarate nule în urma verificării lor de către CEC. Circa 17.000 se consideră valabile și întrunesc cerințele legale pentru încadrarea concurentului în cursa electorală.
Finanțarea grupului de inițiativă în susținerea candidatului Igor Dodon
Igor Dodon a anunțat, pe 9 septembrie, că pretinde la cel de-al doilea mandat de șef al statului, declarându-se totodată, candidat independent. Pe 21 septembrie, Dodon s-a prezentat la CEC cu listele de subscripție cu semnăturile colectate în susținerea sa. Iar pe 28 septembrie, CEC a anunțat că acesta a fost înregistrat în cursa electorală.
Potrivit raportului privind finanțarea grupului de inițiativă care a colectat semnăturile, acesta a fost înregistrat pe 11 septembrie, iar contul a fost deschis trei zile mai târziu.
Astfel, venitul total raportat a fost de 347.100 de lei, în perioada activității grupului de inițiativă fiind cheltuiți toți banii. De la persoane fizice s-au adunat donații de 76.600 de lei.
Cei mai mulți bani au fost cheltuiți pentru organizarea evenimentelor – 180.000 de lei. Și anume pentru chiria spațiilor și cheltuieli ce țin de salubrizare lor sau energie electrică consumată.
Pentru publicitate au fost distribuiți 41.061 lei. Și anume, pentru platforme stradale sau mobile – 21.555 de lei, iar alți 19.500 lei au mers pentru publicitate în mijloace de informare electronice.
Aici ținem să amintim că Igor Dodon a promis recent că, odată înscris în cursa electorală, nu va folosi în campanie mașina de serviciu, nu va apărea pe billboarduri și nu va participări la dezbateri electorale.
Echipa lui Dodon a cheltuit alți 287.400 lei pentru materiale promoționale (postere, stegulețe, tricouri, carnețele și pixuri). Iar pentru rechizitele de birou cu care au fost dotați membrii grupului de inițiativă s-a cheltuit 215 lei. În raport nu sunt menționate plăți pentru serviciile grupului de inițiativă sau pentru servicii de transport
Alți candidați - Violeta Ivanov, susținută de Partidul Șor, Maia Sandu - susținută de PAS și Octavian Țîcu - președintele Partidului Unității Naționale, au depus listele cu semnături la CEC și așteaptă un răspuns.
Finanțarea grupului de inițiativă în susținerea candidatului Violeta Ivanov
Grupul de inițiativă în susținerea Violetei Ivanov, în calitate de candidat la șefia statului, a fost înregistrat pe 9 septembrie. Pe 22 septembrie, deputata s-a prezentat la CEC cu listele cu semnături adunate. Răspunsul afirmativ al Comisiei Electorale a fost vociferat pe 29 septembrie, Ivanov fiind oficial inclusă în cursa electorală.
În perioada 9-11 septembrie, potrivit raportului privind finanțarea activității grupului de inițiativă, sunt menționate donații în mărfuri, obiecte și servicii de la mai multe persoane, inclusiv de la membrii Partidului Șor. Donațiile pentru servicii de transport se ridică la 2.000 de lei și vin de la două persoane. Alți 310.700 lei sunt donații de la 12 persoane sub formă de buletine informative. Alte 143.400 lei sunt donații de la patru persoane sub formă de buclete. 182.000 de lei sunt donații de la opt persoane pentru plasarea materialelor publicitare. Însumat, donațiile ajung la 644.476 lei.

În cea de-a doua săptămână, 12-18 septembrie este raportată o altă donație de 5.160 lei pentru postere și flayere.
Finanțarea grupului de inițiativă în susținerea candidatului Maia Sandu
Cu 30.000 de semnături adunate în susținerea sa, la CEC s-a prezentat și Maia Sandu pe 23 septembrie. Lidera PAS a venit însoțită de un grup de protestatari, cerând „alegeri libere și corecte”. Deocamdată, Sandu este în așteptarea unui răspuns de la CEC care analizează corectitudinea colectării semnăturilor.
Grupul de inițiativă care a lucrat în acest sens, a fost înregistrat pe 3 septembrie. Potrivit raportului de finanțare, pentru toată perioada sunt declarate venituri de 255.721 lei. Suma adunată din donații de la persoane fizice se ridică la – 59.800 de lei. În raport însă nu sunt indicate numele persoanelor care au donat acești bani.
Cheltuielile raportate au constituit 255.721 de lei, cei mai mulți bani fiind cheltuiți în prima săptămână de activitate a grupului de inițiativă.
Astfel, pentru publicitate, au fost cheltuiți 14.225 de lei. Banii în au fost direcționați anume spre publicitate în presa scrisă.
Pentru materiale promoționale (postere, carnețele, pixuri), au fost cheltuiți 238.554 lei. Spre deosebire de rapoartele altor candidați, în activitatea grupului de inițiativă în susținerea Maiei Sandu este menționată și remunerarea personalului, doar că suma este de doar 2.216 lei. Mai exact, a fost plătit un fotograf pentru serviciile prestate. Pentru rechizite de birou s-au cheltuit 260 de lei.
La compartimentul „donații în mărfuri, obiecte sau servicii”, grupul de inițiativă a beneficiat de sponsorizare pe Facebook în valoare de 667 de lei de la deputatul Mihai Popșoi și de același beneficiu în sumă de 15.461 de lei de la PAS. Totodată, donații de la PAS sub formă de combustibil a fost în sumă de 12.818 lei.

Finanțarea grupului de inițiativă în susținerea candidatului Octavian Țîcu
Pe 29 septembrie, la CEC s-a prezentat președintele Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu. Listele aduse în fața comisiei conțin în jur de 20.000 de semnături, a anunțat politicianul. Potrivit raportului financiar prezentat la CEC, semnăturile au fost colectate în baza activității de voluntariat. În acte se menționează doar câteva donații în sumă totală de 2.700 de lei.
Aici se includ servicii de transport, oferite de două persoane, în valoare de câte 1.000 de lei și produse sanitare ca măști, mănuși și dezinfectanți, în sumă de 700 de lei.
Candidații Dorin Chirtoacă, Sergiu Toma spun că nu vor avea cheltuieli pentru colectarea semnăturilor
Anterior, alți doi candidați au spus că pretind la fotoliul de președinte. Mai exact, este vorba de Dorin Chirtoacă și Sergiu Toma. Cei doi încă nu au prezentat semnături colectate la CEC.
Pe de altă parte, aceștia au declarat că nu vor deschide conturi și nu intenționează să efectueze cheltuieli aferente activității grupului de inițiativă, inclusiv pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidaților.
Cât despre candidații la șefia statului, Ion Costaș și Alexandr Kalinin, despre cei doi pe pagina CEC se menționează că grupurile de inițiativă sunt desemnate de adunarea cetățenilor, fără să fie indicate careva date. Aici precizăm că Kalinin a decis să se retragă din cursă, susținând că membrii echipei sale sunt amenințați și abuzați fizice.
Finanțarea grupului de inițiativă în susținerea candidatului Constantin Oboroc
Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat grupuri de inițiativă pentru colectarea semnăturilor în susținerea candidatului apolitic Constantin Oboroc pe 9 septembrie. Contul privind finanțarea grupului de inițiativă, potrivit raportului depus la CEC, a fost deschis pe 15 septembrie.
În total, candidatul declară că a adunat donații în numerar de la opt persoane în sumă totală de 7220 de lei. Însă, nu menționează cum a distribuit banii și ce cheltuieli au fost înregistrate.

Un Emoji sau Sticker va îmbogăți acest articol.