
Contractul public-privat încheiat de „Gările Auto Moderne” va fi desecretizat: Prevederile impun investiții de 200 de milioane de lei în renovări
Obligațiile contractuale ale companiei „Gările Auto Moderne” S.R.L. presupun investiții în reconstrucția gărilor în sumă de peste 200 milioane de lei. În plus, întreprindere va plăti statului suplimentar sumă de încă 250 milioane de lei, în schimbul dreptului de prestare a serviciilor și gestionare a activelor. Aceasta în decursul a 25 de ani de aplicare a proiectului. Datele au fost vociferate de directorul companiei, Iurie Moroz, care a precizat că prin acordul Agenției Proprietăți Publice, contractul de parteneriat public-privat va fi în scurt timp desecretizat.
・
„Beneficiile directe ale statului pe perioada de derulare a contractului constituie peste 450 de milioane de lei”, a precizat administratorul companiei „Gările Auto Moderne” S.R.L, într-o conferință de presă la IPN.
Potrivit lui, prin creșterea graduală a redevențelor, în toată perioada de implementare a contractului, companiei „Gările Auto Moderne” va plăti suplimentar statului, anual, în medie peste 10 milioane de lei. Corespunzător, de 10 ori mai mult decât defalcările obținute de stat într-un an de activitate a întreprinderii de stat „Gările și stațiile auto”, susține administratorul.
Mai mult, în primul an de activitate compania deja a efectuat investiții de 38 milioane de lei, pentru modernizarea a opt auto-gări din Fălești, Leova, Cantemir, Comrat, Vulcănești, Ceadîr-Lunga, Căușeni și Ștefan-Vodă.
Suplimentar investițiilor, doar în primul an, beneficiile directe ale statului în formă de redevențe au constituit 5,3 mil. lei. Mijloacele financiare au fost transferate direct în bugetul de stat, dă asigurări Iurie Moroz.
„În decurs de cinci ani, în perioada 2014-2018, întreprinderea de stat „Gările și Stațiile Auto a efectuat investiții în capitalizarea gărilor din bani publici în mărime de 18 mil. de lei. Totodată, Compania „Gările Auto Moderne” SRL a efectuate investiții private de 38 de milioane de lei. Respectiv, cu 20 de milioane de lei mai mult doar în primul an de activitate. Este diferență? Întreprinderea de stat în cinci ani, circa 18 milioane de lei, iar partenerul privat în doar un an, circa 38 de milioane de lei”, a adăugat Moroz.
Directorul companiei „Gările Auto Moderne” a ținut să remarce că toate activele modernizate și construite sunt în exclusivitate cu drept de proprietate al statului.
Cât despre relațiile cu operatorii de transport, Moroz a menționat că rămân aceleași. Unica diferență este că în cadrul parteneriatului au fost impuse condiții clare privind respectarea cadrului legal.
Moroz a dat asigurări că în scurt timp, contractul public-privat privind gestiunea autogărilor va fi făcut public.
Declarațiile vin după ce anul acesta Comisia parlamentară de anchetă a confirmat ceea ce a spus și Curtea de Conturi: Întreprinderea de Stat „Gările și Stațiile Auto” a fost concesionată netransparent, ba chiar cu încălcarea legislației. Prin urmare, scopul propus, de modernizare și eficientizare a activității întreprinderii, nu a fost atins. Raportul comisiei a fost prezentat în plenul Parlamentului.
Atunci comisia a concluzionat că Agenția Proprietății Publice și comisia de concurs ar fi admis în contract prevederi care prejudiciază interesele statului și îl lipsește de pârghii pentru a influența respectarea prevederilor contractuale.
Amintim că, în toamna lui 2018, s-a decis că cele 30 de filiale ale Întreprinderii de Stat „Gările și Stațiile Auto” vor trece în gestiunea unei companii private pentru o perioadă de 25 de ani. Un proiect în acest sens a fost aprobat de Cabinetul Filip.