Experții, despre importarea mașinilor mai vechi de 10 ani: „Statul trebuie să garanteze că nu ne vom trezi într-un coș de gunoi a Europei cu mașini vechi”

Experții, despre importarea mașinilor mai vechi de 10 ani: „Statul trebuie să garanteze că nu ne vom trezi într-un coș de gunoi a Europei cu mașini vechi”

Scoaterea interdicției pentru importul mașinilor mai vechi de 10 ani de zile e salutabilă, însă autoritățile ar trebui să impună un șir de taxe și restricții de circulație pe teritoriul țării pentru a proteja mediul. De această părere sunt mai mulți specialiști atât din domeniul transporturilor, ecologic, cât și din cel economic. 

Statul trebuie să garanteze că nu ne vom trezi într-o urnă de gunoi a Europei cu mașini vechi

Veaceslav Ioniță, expert economic

Autor:

Publicitate

Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, propunerea Ministerului Finanțelor va deveni eficientă dacă vor fi impuse mai multe taxe ecologice.

„Este o propunere salutabilă, însă trebuie de ținut cont de anumite aspecte. Nu este rolul Fisc-ului să se ocupe de partea ecologică a mașinilor. Chestiuni de acestea de vârstă se introduc în țări care produc mașini și pentru a-și proteja piața. R. Moldova nu produce mașini. Trebuie anulată limita de vârstă, dar trebuie să existe niște criterii ecologice foarte clare pentru mașinile cărora le este interzis circulația pe teritoriul țării. În fiecare an, când expiră revizia tehnică trebuie să existe niște standarde ecologice minime și acele care nu corespund să le fie interzis circulația pe teritoriul țării.

La fel, să fie introdusă o taxă ecologică. Altfel spus, să fie două etape. La o etapă când mașina ta e bună și nu ai parte de restricții, la altă etapă - mașina ta nu corespunde celor mai exigente cerințe ecologice și de aceea va trebui să achiți o taxă ecologică de poluare a aerului și trei - mașina ta nu corespunde cerințelor minime și nu ai dreptul să circuli pe teritoriul R. Moldova.

Vama trebuie să permită orice fel de mașină care dorește să intre în țară, iar cetățeanul trebuie să fie sigur, iar statul trebuie să garanteze că nu ne vom trezi într-un coș de gunoi a Europei cu mașini vechi. În R. Moldova, avem acum aproape 661 mii de autoturisme înregistrate, dintre care doar 445 mii circulă, iar 216 mii de autoturisme nu mai există sau stau și ruginesc sub o poartă. Trebuie să fim foarte atenți la revizia tehnică. Nu trebuie să ne intereseze de unde a cumpărat mașina, ci permisiunea de a circula pe drum. O altă problemă este că la noi nu există niciun fel de mecanism de reutilizare a mașinilor uzate. Nu există o constrângere a proprietarilor să ducă aceste mașini la fier vechi”, a declarat expertul economic.

Oricum cea mai mare pondere a mașinilor importate va fi cu vârsta de până la 10 ani

Sergiu Gîdei, antreprenor

Autor:

Aceeași părere e împărțită și de directoarea adjunctă a Centrului Național de Mediu, Iuliana Cantaragiu, care avertizează că teritoriul R. Moldova va fi foarte poluat în cazul în care nu se iau măsuri restrictive.

„Eliminarea vârstei de import la autovehicule indiferent de categorie e acceptabilă, atâta timp cât se introduce taxa privind poluarea mediului și taxa pentru emisii la sursele mobile. Prin legea care e astăzi în Parlament se introduce necesitatea de a face acest lucru și se stabilesc concentrațiile maximal admisibile la emisii. Asta înseamnă dacă îmi măsoară aceste emisii și sunt depășiri, eu plătesc taxe majorate. Și așa plătesc taxe de mediu pentru emisii în aerul atmosferic, dar plătesc și taxe majorate în baza coeficienților și în funcție de depășiri.

În același timp, ar trebui de mai introdus o taxă care se referă la taxa de mediu de sfârșit de viață. Ea este practicată în multe țări. Asta înseamnă că atunci când se importă un autovehicul sau altă materie ea devine un deșeu. Noi importăm diferite mașini, iar în momentul în care se termină durata lor de viață, ele stau aruncate, iar cheltuielile de eliminare ale acestor deșeuri nu le acoperă nimeni. În condițiile respective, este argumentată scoaterea limitei de vârstă la importul automobilelor”, a menționat Iuliana Cantaragiu.

Tot în acest context, Sergiu Gîdei, un antreprenor în sectorul comercializării automobilelor declară că acest proiect de lege nu va avea o influență prea mare pe piață, mai ales dacă vor fi majorate unele impozite.

„Eu nu văd o problemă în scoaterea interdicției, pentru că în mod normal. Ai putea preveni îmbătrânirea parcului auto și să eviți poluarea mediului prin includerea unor taxe. Dacă coeficienții de vechime vor fi calculați corect, atunci omul, cumpărând o mașină veche e nevoit să achite multe taxe la import și atunci nu mai este rațională cumpărarea. Oamenii din start se vor opri să le cumpere. Totodată, din experiența noastră, o persoană care vrea să își cumpere un automobil se orientează la o mașină cu cinci, șapte ani vechime ca să o poată exploata lejer trei ani și să o poată vinde. O mașină cu o vechime mai mare de 10 ani nu e la mare căutare.

Sunt oameni pasionați care vor modelul dat din anul dat, pentru că reprezintă o valoare pentru această marcă. Eu cunosc mulți fani BMW care vor singuri să o aducă la starea unei noi. Ei vor să facă asta, dar nu pot să o facă în Moldova, pentru că noi avem restricții de vârstă. Dacă omul are bani și vrea să facă asta, atunci trebuie să îl lăsăm să o facă. Eu nu cred că la final de an când vor face calculele statul va avea de câștigat. O să aibă de câștigat unele persoane care până acum au fost limitate. Oricum cea mai mare pondere a mașinilor importate va fi cu vârsta de până la 10 ani”, a spus Sergiu Gîdei.

De asemenea, directorul executiv al Uniunii Transportatorilor din R. Moldova, Eugen Dațco, declară că proiectul Ministerului Finanțelor e doar o nouă modalitate de a mări veniturile din importuri.

„Problema că în Chișinău, astăzi, nu poți circula liber în oraș. Unitățile de transport pentru călători care lucrează pe rutele naționale sunt de o vechime foarte mare și trebuie schimbate. Sigur că ar fi mai bine să le schimbăm cu unele noi, dar sinecostul crește de trei sau patru ori. Statul nu subvenționează transportul dat.

Vă imaginați ce se întâmplă cu ecologia? Ce se întâmplă cu mașinile mai vechi de 10 ani? Sunt mașini cu Euro2 și mai jos. Nu considerăm că este necesar ca în țară să vină acum unități de transport vechi. Se spune că nu sunt limitări în țările din jurul nostru. Uniunea Europeană a făcut ca mașinile, care pot fi utilizate și aduc în economie un venit, sunt controlate prin impozitul ecologic și taxele rutiere, iar acestea cresc în dependență de vârstă. Eu cred că Ministerul Finanțelor caută bani care vor fi câștigați de la importul mașinilor. Nu cred că e corect și contravine practicilor europene”, a explicat și directorul executiv al Uniunii Transportatorilor din R. Moldova, Eugen Dațco.

Vezi aici și: 10 curiozități despre hibrizii Toyota, de la apariția lor până astăzi

Precizăm că Ministerul Finanțelor a propus spre consultare un proiect de lege privind ridicarea interdicțiilor de import a mașinilor mai vechi de 10 ani, a autobuzelor vechi de șapte ani și a tractoarelor mai vechi de 12. Propunerea se conține în politica fiscală și vamală pentru anul 2021. În același context, proiect prevede majorarea accizelor proporțional termenului de exploatare a mijloacelor de transport.

Totodată, amintim că anul trecut, deputații au anulat reducerea de 50% la importul mașinilor hybrid. Atunci, deputații Liviu Vovc și Lilian Carp au declarat că prin această decizie este favorizată firma unui consilier socialist în CMC, Vasili Chirtoca, președinte al DAAC-Hermes.

Cele mai populare

Agora

AGORA își propune să devină cea mai credibilă instituție media din Republica Moldova prin calitatea și diversitatea conținutului, să fie prima alegere a cititorilor pentru știrile și analizele online.

REȚELE SOCIALE

  • Facebook
  • Instagram
  • Youtube
  • Twitter
  • Telegram
  • RSS Feed

APLICAȚIE

  • App Store
  • Google Play
© 2023 Interact Media SRL
  • Mastercard
  • Visa
  • PayPal