
Republica Moldova va achiziționa teste rapide pentru COVID-19: Cum a argumentat OMS această necesitate, deși anterior spunea că nu-s eficiente
Republica Moldova urmează să achiziționeze un set de teste rapide pentru depistarea virusului COVID-19. Rezultatul testului va fi gata în 30 de minute. Anunțul a fost făcut de Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra”, de la N4.
・
„Acum putem să vorbim de niște teste rapide. Vorbeam până la momentul actual doar de testele rapide de anticorpi, care nu sunt recomandate de OMS și noi categoric nu le acceptăm. Acum sunt recomandate de OMS, pentru că între timp specialiștii mondiali lucrează la capitolul respectiv și va fi o testare calitativă, o testare care o să denote faptul dacă ești infectat sau nu”, a declarat ministra Sănătății.
Totodată, Viorica Dumbrăveanu a ținut să menționeze că și România folosește aceste teste.
„România tot aplică aceste teste. Ele sunt test mai noi. Acum pe platforma MSMPS examinăm posibilitatea procurării acestor teste, dar negociem și cu anumiți parteneri de dezvoltare care s-au oferit să ofere asistență Republicii Moldova în contextul asigurării cu aceste teste, iată atunci testarea masivă în rândul populației va fi posibilă”, a punctat Dumbrăveanu.
Întrebată ce crede despre testarea masivă și cât de eficientă poate fi aceasta la noi în țară, ministra Sănătății a spus că la momentul actual testarea masivă nu este posibilă, întrucât nu sunt suficiente laboratoare medicale în țară, dar că testele rapide care urmează să fie achiziționeze ar simplifica considerabil procesul de testare în rândul populației.
Ce spune OMS
La finele lunii septembrie, Organizația Mondială a Sănătății anunța despre mai multe acorduri care vin să pună la dispoziția țărilor cu venituri mici teste rapide la COVID-19. Potrivit OMS, acestea ar fi mai ieftine și le-ar permite țărilor să-și mărească ritmul de testare, urmărire și tratare a persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus.
„Testele rapide de înaltă calitate ne arată unde se ascunde virusul, care este cheia pentru urmărirea și izolarea rapidă a contactelor și ruperea lanțurilor de transmisie. Testele sunt un instrument critic pentru Guverne, deoarece încearcă să redeschidă economiile și, în cele din urmă, să salveze atât vieți, cât și mijloace de trai”, declara directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.
„Accesul la testele rapide la locul de triaj, va schimba jocul în lupta împotriva COVID-19. Lucrăm pentru a sprijini țările să implementeze rapid și să utilizeze aceste noi teste în cel mai bun mod posibil”, adăuga și directorul executiv al UNITAID, Philippe Duneton.
În primăvară, Organizația Mondială a Sănătății nu recunoștea eficiența testelor rapide. În primele luni de la înregistrarea primului caz în Republica Moldova, autoritățile spuneau că în țara noastră nu vor fi folosite asemenea teste. Ulterior însă, fostul șef al ANSP, Nicolae Furtună, a menționat că țara noastră va recurge la acest tip de testare când vom avea un număr mai mare de cazuri confirmate.
„Teste rapide cu siguranță vor fi efectuate în RM atunci când vom fi în ascendență, pentru a documenta: corectitudinea și legătura logică între persoana care a făcut boala și detectarea anticorpilor protectivi post-infecție, între cei care nu au fost documentați cu boală, adică cei care au făcut forme șterse de infecție, pentru a documenta faptul că ei au trecut prin infecție, dar nu au avut manifestări clinice, și pentru alte categorii de persoane, ca să avem o fotografie generală a populației care și în ce mod a trecut peste infecția COVID”, declarat Furtună la mijlocul lunii mai.
La începutul lunii septembrie, Grupul farmaceutic elveţian Roche a anunţat marţi lansarea, la sfârşitul lunii septembrie, a unui test de depistare a noului coronavirus, care va da rezultatele în 15 minute.
Vezi și: A început al doilea val? Mai multe state europene au înregistrat joi un număr record de îmbolnăviri cu COVID-19
Alte 918 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova. Astfel, bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 60.833 cazuri. În ultimele 24 de ore, au fost efectuate 3.493 de teste, dintre care primare – 3.174 şi repetate – 319.